Így hívták régen a sózott paprikát, amikor még nem volt Piros Arany...
A legfinomabb paradicsom paprikából, vagy pirosra érett zöldpaprikából, de akár fehérből, akár csípősből is elkészíthetjük, mert végtére is nem feltétlenül a pirossága a lényeg, hanem az a friss íz, amit télen nem lehet pótolni semmivel.
Nyilvánvalóan ételek ízesítésére használjuk, és mellette nem kell használni nagy eséllyel sót, hisz jelen esetben ezzel tartósítunk.
Hozzávalók:
paprika - piros, húsos
só - paprika súlyának negyede-ötöde tisztítottan.
Tehát ha van 2 kiló ilyen-olyan paprikánk, amit már megmostunk, lecsöpögtettünk, kicsumáztunk - akkor ahhoz 40-50 dkg - nem jódozott - só kell.
A kicsumázott paprikát ledaráljuk, összekeverjük a sóval, és üvegekbe töltjük.
Utána pedig lezárjuk.
Semmi más teendőnk nincs, mehet a polcra.
Persze sós - úgy, mint az ételízesítők általában. Nem is használjuk kiló számra, viszont nagyon-nagyon jó ízt ad. Sósságát pedig simán be tudjuk számítani a főzésnél.
Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése