A vitapricra emlékszel még?

Így hívták régen a sózott paprikát, amikor még nem volt Piros Arany...
A legfinomabb paradicsom paprikából, vagy pirosra érett zöldpaprikából, de akár fehérből, akár csípősből is elkészíthetjük, mert végtére is nem feltétlenül a pirossága a lényeg, hanem az a friss íz, amit télen nem lehet pótolni semmivel.
Nyilvánvalóan ételek ízesítésére használjuk, és mellette nem kell használni nagy eséllyel sót, hisz jelen esetben ezzel tartósítunk.

Hozzávalók:
paprika - piros, húsos
só - paprika súlyának negyede-ötöde tisztítottan.

Tehát ha van 2 kiló ilyen-olyan paprikánk, amit már megmostunk, lecsöpögtettünk, kicsumáztunk - akkor ahhoz 40-50 dkg - nem jódozott - só kell.
A kicsumázott paprikát ledaráljuk, összekeverjük a sóval, és üvegekbe töltjük. 
Utána pedig lezárjuk. 
Semmi más teendőnk nincs, mehet a polcra.
Persze sós - úgy, mint az ételízesítők általában. Nem is használjuk kiló számra, viszont nagyon-nagyon jó ízt ad. Sósságát pedig simán be tudjuk számítani a főzésnél. 
Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen