Almás lepény


Annyit elöljáróban, hogyha valaki előnyben részesíti a rostdús táplálkozást, akkor itt a lehetőség, hogy a lereszelt alma levét ne nyomja ki, hanem keverjen a reszelékbe 1-2 evőkanál zabpelyhet.(kiló almára számolva) Ilyen mennyiség észrevehetetlen, mégis jót tesz az emésztésnek. 

 Egy átlag háztartásnak elég féladagból készíteni a süteményt. 

 Hozzávalók 
 Vendégváró mennyiség, 2 tepsi: 
 1 kg liszt, 
 3 tojás, 
 25 dkg vaj, 
 2 kávéskanál só, 
 2 teáskanál szódabikarbóna, 
 8 evőkanál kristálycukor, 
  4-5 dl tejföl 

 Az almás töltelékhez: 
 3 kg alma, 
  2 dkg őrölt fahéj, 
 5 dkg búzadara, 
 10 dkg darált dió, 
 20 evőkanál cukor. 
 A tepsik kikenéséhez zsír és liszt. 

 A lisztbe beleszórjuk a sót, a kristálycukrot, majd a vajat elmorzsoljuk benne. 
Hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a tojásokkal, és a tejföllel összegyúrjuk. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és négyfelé választjuk. 
Két tepsit kizsírozunk, liszttel meghintünk. 
 A tésztákat egyenként akkorára sodorjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a tepsik alját. 
 Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, belekeverjük a vaníliás cukrot, a kristálycukrot, a búzadarát, a diót, ízesítjük őrölt fahéjjal, és jól összekeverjük. 
 Ezt a tölteléket simítjuk a tésztaalapokra. A másik két cipót is kisodorjuk, és befedjük a lepényt. 
Villával jól átszurkáljuk a süteményt, és előmelegített sütőben átsütjük. 
 Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni. 
Ekkor porcukorral megszórjuk, és kockákra vágjuk.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra