Ananászbefőtt cukkiniből


Nagyi azóta készítette, mióta lehetett ananász szörpöt kapni. Aztán ez eltűnt, de megjelent a boltban az ananász, így áttértünk arra. Mármint abból készítettünk tömény gyümölcslét, és ezt használtuk a befőtthöz ízesítésnek.
Volt olyan, hogy a félbevágott cukkiniből kikaparta a magvakat, a húsát pedig karalábévájóval vájta ki, így - mivel nem pocsékolt, hogy gömbök legyenek, kis félgömböket vagdalt ki vele. 
Olyan is volt, hogy közepes nagyságú tököket hosszában kettévágott, kivájta a belsejét, meghámozta természetesen, majd olyan majdnem centisen felszeletelte, a szeleteket pedig mint a darabolt ananászt felcakkozta. Ez a fajta megoldás gyorsabb.
Sokan egyszerűen csak kockázzák, az előző két eljárás mutatósabb.

Hozzávalók:
5 kg megtisztított cukkini, vagy tök
50 dkg kristálycukor
4-5 citromnak a leve
4 vaníliás cukor
1 ananász
megtisztított ananásszal azonos súlyú cukor
vagy ananász és cukor helyett ananász szörp, vagy szirup, de borsos az ára...


Első körben az ananászt megtisztítjuk - két végét levágjuk, talpára állítva lefaragjuk a héját, aztán pedig egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A lereszelt ananászt összekeverjük ugyanannyi cukorral, amennyi saját maga, rakunk hozzá egy kis citromsót, elég egy kávéskanállal. Összekeverjük, és megismételjük néhányszor a keverést, hogy levet eresszen.  Ha ez megtörténik, akkor pár óra után - közben az egész hűtőben van - leszűrjük, és kifacsarjuk, nekünk csak a levére lesz szükség.
A tököt megmossuk, megtisztítjuk, kikaparjuk, felvágjuk úgy, ahogy tetszik. Rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, rászűrjük a citromok levét és átkeverjük vele. 
A tököt is hidegen tartjuk, majd egy-két óra múlva ráöntjük az ananászlét a tökre, majd még hozzáadunk annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd felfőzzük annyira, hogy üvegesedjen. Nem kell puhára főzni, mert az nem jó. Az az igazi, ha ropogós.
Ha megfőtt, akkor patyolat tiszta üvegekbe töltjük még forrón,aztán lekötjük, lezárjuk, és ruhák közé rakjuk, száraz dunsztba.
Megtévesztően hasonlít az ananászra, akkor jó, ha a kertben amúgy is sok tök van, és nem tudunk vele mit kezdeni.  Ilyenkor érdemes vele elbíbelődni.
Ha valaki fél, hogy megromlik, akkor rakhat rá pici tartósítószert, de ha jól dolgozunk, akkor el kell állnia. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...