Aranygaluska

Annak idején nagyi sokszor készítette. Valami miatt finomabb, mint az átlagos diós tészták. Ő nagyon szeretett aprólékos munkát végezni, ezért nem hintette cukros dióval a rétegeket, hanem minden egyes darabot mártogatott olvasztott vajban, és utána hempergetett cukros dióban. Jah', akkor még azt sem tudták mi a koleszterin... Ma már óvatosabban bánunk a zsiradékokkal.

Hozzávalók: 
1/2 kg liszt, 
2 dkg élesztő, 
3 dl tej, 
6 dkg zsír, vaj vagy margarin, 
5 dkg cukor, 
csipetnyi só
A bedagasztás végén, mikor már jó a tészta, még beledagasztunk fél dl olajat, vagy 5 dkg zsírt, vagy fél deciliter olajat
A tészta hintéséhez, eredetileg mártásához 20 dkg darált dió, 
15 dkg cukor, 
8 dkg vaj

1 dl langyos tejjel, 1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A cukrot a tejjel elkavarjuk, közben belerakjuk a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük az anyagokat a kovásszal együtt. Fakanállal jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük a langyosra olvasztott vajat, amivel szintén jól eldolgozzuk. Langyos helyen egy óráig kelesztjük, duplájára. 
Ha megkelt, borítsuk ki az egészet deszkára, és apró pogácsaszaggatóval szaggassuk ki, zsírozott tortaformába helyezzünk bele egy sort és mindegyiket kenőtollal kenjük be vékonyan vajjal. Minden sor tésztát hintsünk meg bőven diós cukorral. Másik módszer, hogy minden kiszúrt kis formát belemártunk olvasztott vajba, vagy olajba, utána pedig ugyanígy cukros dióba. Újból kelesztjük, kétszeresére, majd lassú tűznél sütjük. Ha megsült, tálra borítjuk, vaníliás cukorral megszórjuk és melegen tálaljuk. Nem vágjuk, hanem tépjük. 
Vaníliamártást, illetve csokoládé- vagy borsodót adunk hozzá. 
Ha nincs megfelelő nagyságú kuglófsütőnk, a megadott anyagot két kisebb formában készítsük el, jó, akár egy lábas is rá. 

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra