" Az a jó gazdasszony, aki a köménymag levest is el tudja készíteni" - mondták a régi öregek


Nagymamám mondogatta ezt annak idején, és igaza van, mert sok jó alapanyagból valami finomat készíteni nem nagy művészet, de szinte a semmiből, teljesen  hétköznapi, egyszerű hozzávalókból - az kihívás.

Ha mégis sikerül, az azt jelenti, hogy az ember jól érzi az arányokat.
A pirított leves, vagy köménymagleves egyszerűsége ellenére nagyon finoman elkészíthető étel. Alig kell hozzá valami, csupa olyan, ami még a legszegényebb háztartásban is megtalálható. Nem kell hozzá boltba menni, hanem könnyen összedobható.
Nem egy nagy étel, az biztos, de a régi időkben - ha nem volt másra pénz, akkor bizony előfordult, hogy néha ez volt az étel, legfeljebb sok kenyérrel. Akkoriban az volt a lényeg, hogy teljen a pocak, nem azt nézték - nem nézhették - hogy a táplálkozás kiegyensúlyozott legyen. 
Meg aztán, ha az ember csak mondjuk 100 ételféléről tud, akkor biztos nem fog egy mondjuk százegyediket  kívánni. 
Azokat az ételeket ették, amiket ismertek, és ezek belül próbáltak valamiféle egyensúlyt találni. 
Nézzük akkor az ételreceptet! -


Hozzávalók:
5 dkg zsiradék, 
5 dkg finomliszt, 
lapos kávéskanálnyi  köménymag, 
1,5 liter víz, 
kisebb evőkanállal laposan félig só, 
pici fűszerpaprika, egy kis teáskanálnyi 
zsiradék 3-5 dkg a kocka pirításához
2 zsemle

 Megolvasztjuk egy 2 literes fazékban a zsiradékot, nem kell felforrósítani, hozzáadjuk a lisztet, aztán állandó kevertetés mellett szép lassan, amennyire  csak lehet takarékon szép zsemleszínűre pirítjuk. Olyan színe legyen, mint a rendesen megsült péksüteménynek. Ekkor belerakjuk a köménymagot, ha valaki nem szereti az egész szemeket, akkor őröltet is rakhat helyette, kicsit kavargatjuk vele. Ez azért szükséges, mert az egész szemek a hő hatására kipattogzanak, de az őröltnek is jót tesz a meleg, jobban kiadja az ízét. Lehúzzuk a tűzről, hozzákavarjuk a paprikát, és felengedjük egy jó pohár vízzel. Mivel a rántásunk még forró, a víznek hidegnek kell lenni /és fordítva/ Ha már szép sima a rántás,  akkor az egészet felöntjük a maradék, 1,2 liternyi meleg vízzel, megsózzuk, és takaréklángon, lefedve, tötyögve felforraljuk, de időnként meg kell kavarni. Nagyjából negyedórát, húsz perc főzési időt vesz igénybe, hogy ne legyen már rántás íze. Ha megfőtt, akkor leszűrjük, de ez nem feltétlenül szükséges, ha tojást, vagy galuskát, vagy csurgatott tésztát készítünk, akkor visszarakjuk a tűzre. Különleges betét az a fajta galuska, amit pirított zsemlemorzsával készíthetünk. Ilyenkor a tojáshoz annyi pirított zsemlemorzsát teszünk, amennyivel még közepesen híg elegyet kapunk. Lerakjuk állni, és a végén beleszaggatjuk a levesbe.
A legmegszokottabb betét ebbe a levesbe a pirított zsemlekocka, ami nem kenyérből, vagy kalácsból, kifliből készül, hanem nevéből adódóan zsemléből. Nem véletlen, hisz egyrészt jól szeletelhető, és más a szerkezete, mint a kenyérnek, könnyebben szeletelhető, kockázható. 

Pirított zsemlekocka hozzávalói:
2 db zsemle 
1-2 dkg vaj, vagy zsír  /az olajnak hevítéskor kellemetlen íze lesz/

Egy olyan lábasban végezzük a műveletet, amelynek az alján megfér az összes zsemlekocka.
A zsemléket felszeleteljük, aztán csíkokat vágunk belőle, mint a hasáb burgonyánál, ezután kockázzuk. Legjobb erre a szikkadt zsemle, de frissből is elkészíthető. A felforrósított kockákat takaréklángon - a lehető legkisebb fokozaton, ha gáztűzhelyünk van, akkor lángelosztón is ha lehet, vagy pedig nagy odafigyeléssel, állandó kevergetés közben pirítjuk meg szép aranysárgára.
Ha nagyobb mennyiséget pirítunk, akkor egyszerűbb módszer a sütő.Tepsiben zsír nélkül piríthatjuk mérsékelt tűzön, időnként megrázogatva a tepsit.
Palacsinta sütőben éppen csak megzsírozva az alját - ugyanúgy el lehet készíteni.
A kockákat nem szórjuk a levesre, mert pirítás ide, vagy oda - étkezésig eláznának. Külön tálkában adjuk, vagy közvetlenül étkezés előtt adagoljuk. 

Nem nagy étel, de mikor elkészítjük mindig rácsodálkozunk, mennyire jólesik, finom.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra