Becsináltleves - Böske néni módra


Gyerekkoromban igencsak idegenkedtem neve miatt ettől a levestől, de igazság szerint - főleg melegben - nagyon kellemes a fogyasztás.
Eredetileg borjúhúsból készítették, ám tulajdonképpen bármilyen húsból megcsinálhatjuk, finom lesz. Lehet sertés, vagy szárnyas - de ha lehet akkor ne legyen csont benne.

Hozzávalók: 
1/2 kg hús
1 liter víz
1 kávéskanálnyi só
2 sárgarépa (átlagoska)
1 petrezselyem
kis karalábé
kis zeller
1 kisebb hagyma
1 púpos kanálnyi liszt
1 kanálnyi zsiradék
1 tojás 
liszt a galuskához
citrom
fél csomag petrezselyem

A húst felkockázzuk, a zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk, karikázzuk, kockázzuk, a petrezselyemzöldet apróra felvágjuk, de azt félre rakjuk.
A húst zsírban fölrakjuk párolódni a felaprózott zöldségekkel együtt, a hagymát azt egészben hagyjuk, ahogy párolódik ne törjük össze, ha megfőtt teljesen a leves a végén meg kiszedjük - hacsak valaki nem szereti főve. Meghintjük sóval, és fedő alatt pároljuk.  Ha már lényegében puha, akkor meghintjük a liszttel, majd felengedjük a vízzel. Hagyjuk felfőni. 
Addig elkészítjük a galuskát hagyományos módon, majd a levesbe szaggatjuk, majd beledobjuk az aprózott petrezselyemzöldet. Forr egyet, és már kész.
Ha elkészült, citrommal ízesítjük.
Van, aki tejföllel szereti, az tálaláskor rak a tányérjára.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra