Az ára miatt is persze, de az elkészítése is egy kis hozzáértést igényel.
Egyik a szaga miatt, a másik meg azért, mert ugyan nagyon finom, de egyáltalán nem kiadós.
A birkahúsnál az a gond, hogyha nem készítjük gondosan elő, akkor az étvágyat elviheti a faggyú erőteljes szaga.
Pedig ezt könnyű megelőzni.
Forraljunk ecetes, köménymagos vizet, ezzel a vízzel öntsük le úgy a birkát, hogy állhasson benne néhány percet.
Aztán ha kivettük, akkor szépen szárazra törüljük, és innentől mindent ugyanúgy végzünk, mint egyébként tettünk volna. Nem érződik viszont majd rajta az a jellegzetes "birkaszag".
Ha nincs gyerkőc a falatozók között, akkor főzzük víz helyett borral, meghálálja.
Aztán ott a borjúhús. Őkelme nagyon finom, omlós, puha. Egy baj van vele, hogy veszünk egy szép darabot, aztán ha megsütjük egy kis gombóc lesz belőle. Nem elég hogy drága, de még kiadósnak sem mondható.
Ezért aztán forrásban lévő vízbe tesszük sütés előtt néhány percre. Elég neki 4-5 perc, nem kell több. Aztán kivesszük, és mehet a tepsibe, fűszerezve. Mivel a rostokat összekapja hirtelen a forró víz - jóval kevesebb nedvességet veszít, "több lesz belőle".
Na, erre is van egy történetem, illetve kettő is. Az egyik nem teljesen idetartozik, de mégis...
Kezdő konyha környékén tapogatózóként fogalmam sem volt, hogy a birka előkészületeket is igényel. Megvettem az ABC-ben a húst, aztán ugyanúgy, ahogy a sertést, vagy a marhát -elkészítettem.
Éreztem én, hogy más a szaga, mai napig érzem az "illatát", de gondoltam ez hozzá tartozik, elvégre nem lehet ugyanolyan illata mint mondjuk egy szárnyasnak.
Szerencsére, hogy a vendégek nem voltak finnyásak. Kicsit megrezzent az arcuk, mikor fel lett tálalva, de becsületükre legyen mondva: elfogyasztották...
A másik történet hasonló, az meg a vesével esett meg.
Nem részletezem: nem tudtam hogy kell elkészíteni. No, ezt nem fogyasztottuk el... Fotó: Pixabay
Na, erre is van egy történetem, illetve kettő is. Az egyik nem teljesen idetartozik, de mégis...
Kezdő konyha környékén tapogatózóként fogalmam sem volt, hogy a birka előkészületeket is igényel. Megvettem az ABC-ben a húst, aztán ugyanúgy, ahogy a sertést, vagy a marhát -elkészítettem.
Éreztem én, hogy más a szaga, mai napig érzem az "illatát", de gondoltam ez hozzá tartozik, elvégre nem lehet ugyanolyan illata mint mondjuk egy szárnyasnak.
Szerencsére, hogy a vendégek nem voltak finnyásak. Kicsit megrezzent az arcuk, mikor fel lett tálalva, de becsületükre legyen mondva: elfogyasztották...
A másik történet hasonló, az meg a vesével esett meg.
Nem részletezem: nem tudtam hogy kell elkészíteni. No, ezt nem fogyasztottuk el... Fotó: Pixabay
loading...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése