Birsalmasajt - csemegének, vagy tésztákba egyaránt tökéletes




Szép, érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük. Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük. Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és egy kg gyümölcspéphez 80 dkg cukrot rakunk. Nagymamám piros szőlő mustjával főzte, finomabb is, és a színe is más lesz. 
 A masszát aztán egy nagy lábasban addig kell főzni, amíg már keverés közben a lábas alját látjuk. Így biztos, hogy elég sűrű. 
Ekkor aztán hozzáadjuk a cukrot, és hirtelen, de egyfolytában kavargatva még nagyjából negyedórát kell rotyogtatni.
Próbát veszünk belőle, egy tányérra csöpögtetünk, és ha ez bebőrösödik, akkor biztos jó. 
Rakhatjuk őzgerinc formába, vagy bármilyen edénybe, kompótos tálkákba. Ha ezek aljába nem őrölt, hanem tört, darabos diót rakunk, és erre rakjuk a sajtnak valót, akkor valami fergeteges ízű csemegét kapunk. 
Ekkor már sietni kell a sajt formákba rakásával, mert gyorsan dermed. 
Egy napot pihen hűvös helyen, aztán zsírpapírra, vagy pergamenre borítjuk, és hűvös helyen tartva - ahol nincs nagy pára - hagyjuk egy időre szikkadni, már ha megtehetjük, és nincsenek olyan torkos családtagjaink, akik gyorsan megdézsmálják a birsalma sajtot. 
Ekkor már szépen szeletelhető, állaga hasonló lesz a közismert Hitler-szalonnához. 

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...