Most van az idénye, gyönyörűen virágzik a bodza, sok helyütt lehet szép, egészséges virágzatokat gyűjteni. Lefele lógatva - gondolva a télre száríthatunk is belőle - de frissen üdítő italt is készíthetünk.
A lényeg, hogy tiszta helyről szedjük, és ne legyen levéltetves. Őkelmék szeretik nagyon, hisz édes.
Hozzávalók:
5 literes üveg
6 nagy bodzavirág
80 dkg cukor
2-3 citrom
1-2 csomag citrompótló, vagy annak megfelelő citromsó
A tiszta üvegek aljába beleöntjük az összes cukrot, a virágzatot is belerakjuk, de a legvastagabb ágacskáit ne rakjuk bele.
Mielőtt rárakjuk a cukorra kicsit öblítsük le őket, de mosni nem kell.
Belerakjuk a citromot is felkarikázva. Van, aki héjával együtt rakja bele, mi le szoktuk szedni róla,mert kesernyést ad, a gyerekek nem nagyon szeretik, de ha csak felnőttek isszák igazán pikáns ízt ad, és jobban oltja a szomjat. Hozzáadjuk még a citrompótlót is, aztán pedig felöntjük vízzel, majd megkavarjuk.
Nem kell lekötni, egyszer-egyszer kavarjuk meg - egy-két nap múlva már fogyasztható.
Utána leszűrjük, és üvegekbe rakjuk - hideg helyen jó néhány napig fogyasztható.
Ha néhány napnál tovább akarjuk eltartani, akkor a levet a hozzávalókkal - kivétel a virágzat - forraljuk fel, majd nagyjából hűtsük ki, és úgy öntsük a virágra, majd ezt is állni hagyjuk.
Ha kidunsztoljuk utána egész télen eláll, de ez ivólé, csak csekély mértékben hígítható.
Viszont ha
10-15 virágzathoz
2 kiló cukrot,
4-5 citromot,
4 csomag citrompótlót,
és nagyjából 4 liter vizet rakunk,
s ugyanúgy járunk el, mint amúgy, akkor ez már szörp lesz, és nagyon jól hígítható. Hasonló az íze a muskotályhoz, vagy pedig a jó minőségű pöszméte szörphöz.
Ha valaki nem bízik magában és a dunsztolásban, akkor tehet a szörpre egy picurka tartósítót, viszont akkor a szörp felső egy-két centijét használatkor öntse le. De érdemes nélküle készíteni, mert eláll. Fotó: Pixabay
Ha valaki nem bízik magában és a dunsztolásban, akkor tehet a szörpre egy picurka tartósítót, viszont akkor a szörp felső egy-két centijét használatkor öntse le. De érdemes nélküle készíteni, mert eláll. Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése