Bodza ivólé - bodza szörp

Most van az idénye, gyönyörűen virágzik a bodza, sok helyütt lehet szép, egészséges virágzatokat gyűjteni. Lefele lógatva - gondolva a télre száríthatunk is belőle - de frissen üdítő italt is készíthetünk. 
A lényeg, hogy tiszta helyről szedjük, és ne legyen levéltetves. Őkelmék szeretik nagyon, hisz édes.

Hozzávalók:
5 literes üveg
6 nagy bodzavirág
80 dkg cukor
2-3 citrom
1-2 csomag citrompótló, vagy annak megfelelő citromsó

A tiszta üvegek aljába beleöntjük az összes cukrot, a virágzatot is belerakjuk, de a legvastagabb ágacskáit ne rakjuk bele. 
Mielőtt rárakjuk a cukorra kicsit öblítsük le őket, de mosni nem kell.
Belerakjuk a citromot is felkarikázva. Van, aki héjával együtt rakja bele, mi le szoktuk szedni róla,mert kesernyést ad, a gyerekek nem nagyon szeretik, de ha csak felnőttek isszák igazán pikáns ízt ad, és jobban oltja a szomjat. Hozzáadjuk még a citrompótlót is, aztán pedig felöntjük vízzel, majd megkavarjuk. 
Nem kell lekötni, egyszer-egyszer kavarjuk meg - egy-két nap múlva már fogyasztható.
Utána leszűrjük, és üvegekbe rakjuk - hideg helyen jó néhány napig fogyasztható.
Ha néhány napnál tovább akarjuk eltartani, akkor a levet a hozzávalókkal - kivétel a virágzat - forraljuk fel, majd nagyjából hűtsük ki, és úgy öntsük a virágra, majd ezt is állni hagyjuk. 
Ha kidunsztoljuk utána egész télen eláll, de ez ivólé, csak csekély mértékben hígítható.
Viszont ha 

10-15 virágzathoz 
2 kiló cukrot, 
4-5 citromot, 
4 csomag citrompótlót, 
és nagyjából 4 liter vizet rakunk, 

s ugyanúgy járunk el, mint amúgy, akkor ez már szörp lesz, és nagyon jól hígítható. Hasonló az íze a muskotályhoz, vagy pedig a jó minőségű pöszméte szörphöz.
Ha valaki nem bízik magában és a dunsztolásban, akkor tehet a szörpre egy picurka tartósítót, viszont akkor a szörp felső egy-két centijét használatkor öntse le. De érdemes nélküle készíteni, mert eláll.  Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen