Csoda pogi vajasan

Ha egy tésztába élesztőt is, sütőport is rakunk, akkor lazítjuk is, puhítjuk is. Van olyan ismerősöm, aki minden kelt tésztát így készít, tehát még a kalácsot is. Nem mondom, hogy ez biztos jó módszer, de egyszer érdemes kipróbálni.
Az viszont biztos, hogyha lehet, a legtöbb tésztafélét érdemes élesztővel készíteni, mert fogyasztása lényegesen egészségesebb. 


Hozzávalók:
50 dkg liszt
35 dkg vaj, vagy ugyanannyi Rama margarin
4 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
fél csomag élesztő
1 kávéskanál sütőpor
1 kis pohár tejföl
2 tojásnak a sárgája
1 tojásnak a sárgája a kenéshez

Az élesztőt a lisztbe belemorzsoljuk, utána az élesztős liszttel szétmorzsoljuk a vajat. Csinálunk egy mélyedést a közepére, belerakjuk a sót, a cukrot, sütőport, a tejfölt, tojás sárgákat, először ezeket összekutyuljuk a mélyedésben, kezünkkel összedolgozzuk, utána pedig beledolgozzuk a lisztbe. Egybegyúrjuk az egészet, ha még véletlenül ragad, akkor alálisztezve felszedjük a tésztával.  Letesszük kicsit pihenni, nagyjából egy negyedórára.
Utána kinyújtjuk a tésztát, kisodorjuk kb.  2 centi magasra, és lisztezett pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk. A sütőlapra, amiben kisütjük nem kell rakni sütőpapírt, se  kikenni zsiradékkal, nem ragadhat le Egymástól legalább fél pogácsányi távolságra rakjuk végig a tepsiben. Tetejét lekenjük tojással, bevagdaljuk. Ezt a műveletet akkor is elvégezhetjük, amikor kinyújtottuk a tésztát, csak akkor úgy szaggatjuk, hogy ne legyen tésztamaradék. 
Ha kedvünk van pici reszelt sajtot is rakhatunk a tetejére, de anélkül is nagyon kellemes ízű tészta.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük nagyjából fél óra alatt.

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra