Csörögefánk - a porcukros, vasárnapi sütemény: régen a nagyik gyümölcsös tojáshabbal tálalták


A csöröge fánkot régen vasárnapi süteményként tálalták
Régen gyakran készítették ezt a viszonylag kevés összetevőből készült tésztát. Igazság szerint, ha nem volt a háznál tejföl, tejjel is simán elkészíthető. 
Van, aki rumot is rak hozzá - ez arra jó, hogy így a tészta nem szívja magába sülés közben a zsiradékot. 
A régiek amúgy a fánktésztába is tettek egy kicsit - csak egy kanállal - épp e végett. 

Hozzávalók: 
35 dkg liszt, 
5 tojássárgája, 
1 kiskanál cukor, 
kevés tejföl, 
csipet só; 
sütéséhez olaj 
A lisztet a tojássárgával, a cukorral, csipet sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy levestészta keménységű legyen. 
A tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra, aztán  nagyjából 20 téglalapot, vagy hegyes szöget vágunk belőle derelyemetszővel, de persze késsel is lehet. Aztán ejtünk valahol középen rajtuk egy hosszú, nagyjából 3 cm-es vágást és az egyik végét ezen a lyukon áthúzzuk. 
Ez a tészta csavarodásának a titka.
Bő, forró zsiradékban, forrón, gyorsan sütjük. Nem kell félni, mert  hirtelen tűznél aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk. 
Lekvárral is fogyaszthatjuk. 
Régen sokan tojáshabot készítettek hozzá. Tojásfehérjéből, cukorból, pici sóval kemény habot verünk, majd mikor már elég kemény a hab lekvárt, vagy gyümölcsöt (eper, málna, ribizli) rakunk bele. 

Eredeti csörögefánk recept, ahogy a nagyik készítették

Hozzávalók: 
25 dkg liszt, 
4 tojássárgája, 
5 dkg vaj, 
5 dkg cukor, 
1 dkg élesztő, 
1 dl tejföl, 
1 kanál rum, 
csipet só, 
sütéséhez olaj vagy zsír. 
Hintésre 10 dkg vaníliás cukor, 
és 20 dkg baracklekvár. 

Az élesztőt egy evőkanálnyi felmelegített tejben felkeverjük, a lisztben a vajat elmorzsoljuk, és  és a többi összetevővel átgyúrjuk.  
Szép simára kidolgozzuk, majd nagyjából fél órát pihentetnünk kell.
Ekkor kinyújtjuk jó vékonyra, 2-3 mm-esre, és derelyemetszővel kis arasznyi lapokat vágunk belőle, a lapok belsejébe 3 cm lyukat vágunk, és azon az egyik végét áthúzzuk. 
Lehet úgy is, hogy a két végénél vágunk lyukat, és mind a két végét - jobb oldalon is, bal oldalon is - áthúzzuk. 
Bő, forró zsiradékot kíván, fedővel letakarva sütjük szép pirosra.
Aztán ha kiszedtük, akkor papírral bélelt tepsibe rakjuk, hogy a fölösleges zsiradék lecsepegjen.
Melegen vaníliás porcukorba forgatjuk, úgy szépen rátapad a cukor, szép fehér lesz.
Ha szeretjük, akkor lekvárral, vagy felmelegített lekvárral tálaljuk.Fotó: Életforma
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra