Csülkös bableves csipetkével




Füstölt hússal készült ételek - bár állítólag egészségtelenek - akkor is nagyon-nagyon finomak. Nem kell belőle kilószám enni, és akkor nem lesz baj. Elvileg minden egészségtelen, amit túlzásba visznek. 
Hozzávalók:
1/2 kg szárazbab
50-60 dkg füstölt csülök hús
1 db petrezselyem
1 db sárgarépa
10 dkg zeller
1 vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
3-4 db babérlevél
1 mokkás kanál  bors
1 csapott evőkanál fűszerpaprika
1-2 evőkanál zsír
20 dkg liszt  csipetkéhez
2-3 tojás


A zsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a legalább néhány órával előtte langyos vízbe beáztatott babot, borsozzuk, paprikázzuk, sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje legalább 2-3 ujjnyira, és főzzük. Fél óra múlva felvágjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, összekeverjük. Egy másik edényben megfőzzük a füstölt csülköt is, ha megfőtt, kicsontozzuk, kockára vágjuk és a már a majdnem puha babhoz adjuk. 
Előkészítjük a csipetkét, a tojásokat összegyúrjuk a liszttel, majd nagyobb, rusztikusabb csipetkéket szaggatunk a levesbe akkor, amikor már elég puha a bab. Megvárjuk, míg feljönnek a leves tetejére, utána főzzük még 2-3 percet, aztán kész is a levesünk.
Tejföllel is eheti, aki úgy szereti.
Van, aki zöldpaprikát és paradicsomot is rak hozzá, ahány ház, annyi szokás. Sőt úgy is szokták készíteni, hogy fele rész füstölt, fele rész lapockából készítik, nem tisztán füstölt húsból.  Tájegységenként is változik.
Van, ahol a főtt hús, a bab, és a csipetke nagy részét tepsibe kiszedik, és sütőben átpirítják. Így bablevest és  pirított, sült babot, más helyen babos tésztát is kapnak. 

Fotó: Családireceptkönyv
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra