Diós-mákos kalács Nagyi-módra


A beigli hozzátartozik az ünnepekhez. Hiába van sokszor az ünnep végére elegünk belőle, következő alkalommal mégis sütünk, mert kell. Mert hazánkban még a legtöbb házban e nélkül nem ünnep az ünnep. Van, aki omlós tésztából készíti, és van aki hagyományosan - kalácsból.
Régen inkább csak kalácsból készítették a beiglit, és úgy általában jobban kedvelték a kelt tésztákat, mint az omlósat. Az idősebb generáció mai napig inkább ehhez - vagy hasonló - recepthez ragaszkodik. 

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dkg élesztő 1 dl tej a felfuttatáshoz
egy jó csipetnyi só
3-4 evőkanálnyi cukor
4-5 dl langyos tej
20 dkg mák
20 dkg dió
2 db citromnak a héja
15 dkg cukor a mákoshoz
15 dkg cukor a dióshoz
15 dkg vaj
A lisztbe belekeverjük a langyos tejjel felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejet apránként, és kidolgozzuk gyenge tésztává. Addig kell dolgozni rajta, míg hólyagos nem lesz. Ezután apránként hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és jól beledolgozzuk. Meleg helyen megkelesztjük. 
Ha duplájára kél, akkor 2, vagy 4 részre vágjuk, attól függően, hogy mekkora kalácsot akarunk készíteni, mekkora a tepsink. Vagy kihúzogatjuk tepsi méretűre, vagy pedig nagyon óvatosan kinyújtjuk. Megszórjuk őrölt mákkal, dióval, vagy kakaóval, és cukorral, rászórjuk a citromhéj arányos részt, aztán feltekerjük, mint a beiglit. Belerakjuk a tepsibe, majd megkenjük tojással, várunk 5-10 percet, aztán ismét megkenjük.  Ha szeretjük, mazsolát is rakhatunk bele, és van, aki  feltekerés előtt egy kis mézzel is megcsurgatja.
Előmelegített sütőben közepes hőfokon, 170-180 fokon szép pirosra sütjük.  Miután megkentük a tojással néhány helyen a tetején szurkáljuk meg, hogy sülés közben ne hasadjon szét.
Fotó: Családi receptkönyv
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra