Dobostorta - háziasan

A dobos tortáról azt gondolnánk, hogy otthon elkészíthetetlen. 
Igaz, hogy pepecses, viszont megéri a fáradozást, mert jókora adagot készíthetünk, és bárhogy nézzük, ez a sütemények egyik fejedelme. Szinte nincs olyan, aki nem szeretné. 
Bár kézenfekvő lenne, hogy nevét dob kinézetéről kapta - valójában első készítőjének, kitalálójának nevét "örökölte". 
Az más kérdés, hogy elképzelhető: Dobos József cukrászmester egyfajta poénja ez a sütemény, mely nevében utal az alaprecept megálmodójára is, ám valóban dob formára "hajaz".

Hozzávalók: 
 6 tojás, 
 12 kanál cukor, 
 12 kanál liszt, 
 6 evőkanál víz, 
 2 vaníliás cukor, 
1 csomag sütőpor, 
 csipetnyi só. 

 Krém: 
 20 dkg étcsokoládé, 
 20 dkg cukor, 
 6 tojás, 
40 dkg vaj.
Ha egy kis feketekávét, vagy akár száraz nescafét rakunk bele - meghálálja 

 A tetejére: 
40 dkg cukor

 A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. 
A sárgákkal habosra keverjük a cukrot és a vaníliás cukrot. 
Apránként hozzáadjuk a vizet. 
A sütőport a lisztben elkeverjük, és a sárga krémbe szitáljuk. 
A fehérjehabot két részletben, óvatosan beleforgatjuk. 
Kizsírozott, kilisztezett tepsiben két vékony lapot sütünk belőle, vagy tortakarika alján 6 kereket.. 
A krémhez a tojásokat a cukorral és az étcsokoládéval gőz felett, állandóan kevergetve sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. 
Habosra keverjük benne a puha vajat. 
A kisült lapokat, ha tepsiben sütöttük -  három csíkra felvágjuk, ez lesz a hosszúkás dobostorta tésztája. 
A lapokat csokoládés krémmel megtöltjük, de hagyunk a külső rész bevonására is. 
A legfelső lapra negyven deka cukorból karamellt készítünk, és még forrón bevonjuk vele. 
Kihűlés előtt vajjal megkent késsel tortaszeleteket vágunk bele, és hagyjuk megszilárdulni. 
A kijelölés mentén könnyen fel tudjuk szeletelni a fedőlapokat, amit a dobostorta tetejére helyezünk.
 Ha úgy szeretnénk, akkor megdöntve, így picit mutatósabb.  
Pár órányi pihentetés után felszeleteljük. Fotó: Ízőrzők/Algyő
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra