Egérke, a kanálfánk - fánk kanállal szaggatva

Hogy miért egérke? A formája miatt.
Mivel kanállal szaggatjuk, ezért egyik vége általában kicsit elvékonyodik. Így sütés után olyan lesz még az egér farkincája. Ennyi a titok...

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 
4 dkg margarin, 
2—3 tojás, 
3—4 dl tej, 
3 dkg cukor, 
fél kávéskanál só, 
2,5 dkg élesztő, 
1 evőkanál rum 
a sütéshez: 0,5 l olaj vagy zsír 

Az élesztőt a langyos, cukros tejben szoba hőmérsékleten felfuttatjuk. 
A lisztet tálba szitáljuk, rakunk hozzá egy kis sót, közepébe egy mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, rumot, a tojások fehérjéből készült habot, és  liszt tetején ezt a keveréket  összekeverjük, majd tej apránkénti hozzáadásával összekeverjük rendesen a liszttel,  néhány percig dolgozunk vele, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, , és jól kidolgozzuk, hogy szép sima legyen. 
Duplájára kelesztjük. 
Egy lábasba nagyjából 3 centi mélyen olajat vagy zsírt rakunk és takaréklángon felmelegítjük. Próbáljuk ki, hogy elég meleg-e. 
Beledobunk egy picur darabot, és ha óvatosan sistereg, akkor kezdhetjük a sütést.  
A forró zsírba mártott evőkanállal szaggatunk kanál forma galuskákat, nem szabad sokat tenni az edénybe, mert szépen nő. 
Első oldalát fedő alatt sütjük takaréklángon 3-4 percet, majd megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül készítjük el. 
Ha épp kivesszük a fánkokat, szedjük le addig az edényt a tűzről, mert másképp túlhevül. Szalvétára, vagy papírtörlőre szedjük a tésztát hogy lecsepegjen, majd vaníliás porcukorral megszórjuk. 
Ha kis  teaszűrőbe rakjuk a cukrot, akkor nagyon szépen lehet porcukrozni a tésztát. 
Baracklekvárral csoda finom, de ízlés válogatja. 
loading...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...