Hogy miért egérke? A formája miatt.
Mivel kanállal szaggatjuk, ezért egyik vége általában kicsit elvékonyodik. Így sütés után olyan lesz még az egér farkincája. Ennyi a titok...
Hozzávalók:
40 dkg liszt,
4 dkg margarin,
2—3 tojás,
3—4 dl tej,
3 dkg cukor,
fél kávéskanál só,
2,5 dkg élesztő,
1 evőkanál rum
a sütéshez: 0,5 l olaj vagy zsír
Az élesztőt a langyos, cukros tejben szoba hőmérsékleten felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, rakunk hozzá egy kis sót, közepébe egy mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, rumot, a tojások fehérjéből készült habot, és liszt tetején ezt a keveréket összekeverjük, majd tej apránkénti hozzáadásával összekeverjük rendesen a liszttel, néhány percig dolgozunk vele, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, , és jól kidolgozzuk, hogy szép sima legyen.
Duplájára kelesztjük.
A lisztet tálba szitáljuk, rakunk hozzá egy kis sót, közepébe egy mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, rumot, a tojások fehérjéből készült habot, és liszt tetején ezt a keveréket összekeverjük, majd tej apránkénti hozzáadásával összekeverjük rendesen a liszttel, néhány percig dolgozunk vele, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, , és jól kidolgozzuk, hogy szép sima legyen.
Duplájára kelesztjük.
Egy lábasba nagyjából 3 centi mélyen olajat vagy zsírt rakunk és takaréklángon felmelegítjük. Próbáljuk ki, hogy elég meleg-e.
Beledobunk egy picur darabot, és ha óvatosan sistereg, akkor kezdhetjük a sütést.
A forró zsírba mártott evőkanállal szaggatunk kanál forma galuskákat, nem szabad sokat tenni az edénybe, mert szépen nő.
Első oldalát fedő alatt sütjük takaréklángon 3-4 percet, majd megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül készítjük el.
Ha épp kivesszük a fánkokat, szedjük le addig az edényt a tűzről, mert másképp túlhevül. Szalvétára, vagy papírtörlőre szedjük a tésztát hogy lecsepegjen, majd vaníliás porcukorral megszórjuk.
Ha kis teaszűrőbe rakjuk a cukrot, akkor nagyon szépen lehet porcukrozni a tésztát.
Baracklekvárral csoda finom, de ízlés válogatja.
Beledobunk egy picur darabot, és ha óvatosan sistereg, akkor kezdhetjük a sütést.
A forró zsírba mártott evőkanállal szaggatunk kanál forma galuskákat, nem szabad sokat tenni az edénybe, mert szépen nő.
Első oldalát fedő alatt sütjük takaréklángon 3-4 percet, majd megfordítjuk, és a másik oldalát már fedő nélkül készítjük el.
Ha épp kivesszük a fánkokat, szedjük le addig az edényt a tűzről, mert másképp túlhevül. Szalvétára, vagy papírtörlőre szedjük a tésztát hogy lecsepegjen, majd vaníliás porcukorral megszórjuk.
Ha kis teaszűrőbe rakjuk a cukrot, akkor nagyon szépen lehet porcukrozni a tésztát.
Baracklekvárral csoda finom, de ízlés válogatja.
loading...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése