Egy kis túrós pogácsa élesztő futtatás nélkül?

A túrós pogácsa rendkívül laza, finom, eteti magát - nagyon kellemes sós sütemény.


Hozzávalók: 
 1 kispohár tejföl, 
  5 dkg élesztő, 
 25 dkg margarin, 
 90 dkg liszt, 
só nagyjából egy kanálnyi
 45-50 dkg sovány túró, 
 1 tojás a kenéshez 
  10 dkg sajt a tetejére (van, mikor ugyanennyit belecsempészünk a tésztájába is) 


 A lisztbe belemorzsoljuk először az élesztőt szárazon, aztán  a vajat, vagy  margarint, hozzáadjuk a sót. 
Jöhet a túró,  a tejföl, aztán az egészet jól összegyúrjuk. Ilyenkor adjuk hozzá a sajtot is, ha teszünk bele.  Ha nem áll össze közepes keménységűre, akkor vagy egy kis tejfölt, vagy egy kis tejet adjunk hozzá.  
Letesszük pihenni langyos helyen, ha  megkelt a duplájára nagyjából, akkor lisztezett deszkán nagyjából 2 centi magasra sodorjuk óvatosan. 
Egy sózott tojással megkenjük, majd picit várunk vele, pár perc múlva bevagdaljuk ahogy tetszik, majd lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Legjobb lapos, alacsony peremű tepsiben, sütőpapíron sütni. 
Nem kell tőle félni, hogy szárazon tesszük bele az élesztőt, szépen fel fog kelni, milliószor készítettem. 
Előmelegített sütőben 180 fokon nagyjából félóra alatt - változó - készre sütjük. 
Nagyon puha, nagyon finom, másnap még ugyanolyan mint sütéskor, de következő nap is még ugyancsak "ehető".
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra