Slambuc, ahogy a régiek készítették...

A slambucnál kevés egyszerűbb étel van, de finomsága különleges

Ugyan a slambuc recept azzal kezdődik, hogy elővesszük a vas bográcsot, ez ugye télen kicsit problémás. Persze el lehet készíteni ilyenkor akár bográcsban is - ha nem vagyunk fázósak - kint, de akár ha gáztűzhelyünk van, esetleg sparheltünk akkor még a bográccsal készítés sem jelenthet különösebb akadályt. 
Ha már modernebb felszerelésre álltunk át, akkor viszont akár normál edényben is próbálkozhatunk. Nem lesz olyan tökéletes, mint szabad tűzön, de ha odafigyelünk, akkor egész jó lesz az ízhatás, és még valamennyire meg is tudjuk pirítani a tésztát. 
Márpedig a slambuc lelke a pirítás...
A slambuc egy hortobágyi pásztor étel. Manapság már az ország más részein is készítik, sok helyen ilyen-olyan hozzávalókkal kipótolva, de az igazihoz csak szalonna, krumpli, tészta, és só kell. 



Hozzávalók:
20-25 dkg füstölt, vagy sós szalonna
3,5 kg krumpli
2 csomag lebbencstészta
ha szeretjük: csípős paprika

A vas bográcsban a szalonnát kockára vágjuk s zsírjára sütjük, ha megpirult a szalonna kiszedjük.
A megtisztított és megmosott karikára vágott krumplit a zsíron addig pirítjuk míg félig meg nem fő.
Felöntjük vízzel, ízlés szerint sót, csípős paprikát rakunk rá. A sóra vigyázzunk a szalonna is sós. Ha a krumpli majdnem megfőtt, hozzáadjuk a tésztát de csak a krumpli tetején főzzük puhára, piszkálva hogy ne ragadjon össze. Ha elitta a levet és meg puhult, slambuc főző kanállal alá szurkálva összekeverjük.
Ha véletlen lekapott, most még a kanál orrával lazítsuk fel és a bográcsban kezdjük el forgatni. Addig  kell forgatni, míg szépen körbe pirul, ez adja meg a színét és csodálatos ízét. 
Az igazi slambucot 32-szer kell megforgatni.
Fotó: Civishír

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Nyári káposzta savanyítása

Székely béles recept - erdélyi béles

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...