Foszlós házi kenyér recept - sütőben sütve




A kenyérbe normálisan nem rakunk vajat, zsiradékot. De más kemencében sütni, és más a sütőben, ezért most szemet hunyunk fölötte...
Hozzávalók:
50 dkg liszt 
2,5 dl víz
2,5 dkg élesztő
2 dkg vaj (ez persze elhagyható, régen zsiradékot nem raktak a kenyérbe, a burgonya így is puhítja)
1  teáskanál cukor
1 evőkanál só

A lisztet átszitáljuk. Ez azért fontos, hogy levegősebb, ezért pedig lazább legyen a tésztánk. Az élesztőt másfél deci langyos vízbe rakjuk, hozzáadjuk a cukrot és egy kis lisztet, majd krémesre keverjük. Letakarjuk, és körülbelül 10-15 percig várunk, hogy felfusson. Ha megnőtt és habos, megolvasztjuk a vajat, aztán összekeverjük az élesztővel, a liszttel, a sóval és persze a maradék langyos vízzel. Jó alaposan összegyúrjuk. Kívülről befele alányúlva, forgatva dagasztjuk. Akkor lesz jó, amikor a kezünk letisztul, nincs rajta már tészta, az pedig szép simává válik.
Kicsit belisztezzük a tetejét, majd letakarjuk egy konyharuhára, és pihenni hagyjuk. Ez alatt a tészta duplájára nő. Ha megkelt, átgyúrjuk, majd kenyér alakúra formázzuk dagasztó mozdulatokkal. Ha elkészültünk ezzel a művelettel, akkor enyhén olajozott sütőlemezre tesszük és kb. 40 percig állni hagyjuk. Ekkor tetejét enyhén bevágjuk, kicsit megszurkáljuk villával, hogy ne repedjen meg sülés közben a kenyér. Előmelegített sütőbe rakjuk sülni, amelynek aljába egy lábasban vizet is teszünk, hogy a sütő levegője párás legyen. 200 fokon kezdjük a sütést negyedórán keresztül, majd 170 fokon sütjük tovább fél órán keresztül. Ha megsült, akkor még zárt sütőben hagyjuk pihenni egy kicsit. 
Dúsíthatjuk magvakkal, vagy egy szem áttört krumplival, esetleg egy rész liszt helyett kukoricaliszttel is.
Fontos, hogy minden anyag langyos legyen, és a helyiség is ahol dolgozunk, mert a tészta hideg helyen nem kél meg.
Fotó: Családi receptkönyv
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra