Gulyás - úgy, ahogy az igaziak, marhából


Hozzávalók
 /8 fős adag/: 
1,5 kg marhalábszár kockákra vágva, 
1,2 kg burgonya, 
6 nagy fej vöröshagyma nem kell milliméteresre vágni
2 zöldpaprika, 
2 paradicsom,
 5-6 gerezd fokhagyma, 
30 dkg mangalicaszalonna, 
2-3 evőkanál szegedi, vagy kalocsai  őrölt fűszerpaprika, 
2 evőkanál házi paprikakrém, de persze a bolti is megteszi
2 kávéskanál   kömény - lehet őrölt is
Nem árt bele egy kis zeller, de ha valaki nem szereti, akkor helyettesítheti petrezselyem zöldjével


Felkockázzuk a szalonnát, viszonylag apróra, és kiolvasztjuk. Ha ezzel megvagyunk, akkor kiszedjük. A vöröshagymát a zsírjában megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a megmosott, felkockázott marhahúst, és addig forgatjuk, míg befehéredik. Ekkor vízzel felöntjük.
Ekkor belerakjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, Ízlés szerint sózzuk - alapfűszerezés az, amikor egy kiló húsra 2 dkg sót számolunk. Lehet persze kevesebbet is tenni bele, mindenkinek száj íze szerint. Főzni kezdjük, amikor nagyjából félig megpuhult, akkor adjuk hozzá a többi fűszert, a zeller,vagy petrezselyemzöldet,köménymagot,paprikakrémet. Amikor kóstolás után úgy érezzük, hogy már majdnem teljesen kész, akkor mehet bele a kockázott burgonya, s utoljára a krumpli után pár perccel  a csipetke, amit 1-2 tojásból, és annyi lisztből készítünk, amennyit felvesz. Belecsipkedjük az ételbe. Pár perc főzés után kész is. Ilyenkor nem árt megkóstolni, és ha só híja van, akkor még utánasózni. Csípőspaprikát inkább kínáljuk hozzá, mert nem mindenki szereti, de az igaziba azt is belefőzik. 
Ha a hideg ellenére bográcsolás mellett döntünk, akkor felfele szélesedő bográcsot használjunk. 
A halakhoz viszont alul lapos, felül keskenyebb méretűre van szükség.
Persze minden bográcsos étel elkészíthető rendes tűzhelyen is, egyedül a hangulata más a főzésnek, a végeredmény lényegileg ugyanaz. 


Ezután beletesszük a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, s főzni kezdjük. Amikor a hús félig megpuhult, akkor adjuk hozzá a fokhagymát, a zeller- vagy petrezselyemzöldet, a köményt és a paprikakrémet. Ha már úgy érezzük, hogy hamarosan elkészül az étel, belekerülhet az őrölt paprika és a kockára vágott burgonya, végül, az utolsó tíz percben a reszelt tészta, más néven a csipetke is. Mielőtt levennénk a tűzről, azért érdemes még egyszer megkóstolni, s ha szükségét érezzük, után ízesíteni.

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra