Hagyományos diós-mákos beigli kelt tésztából



Kelt tésztából igazi a  beigli
Régen, nagyanyáink idejében a beigli kelt tésztából készült, kalácstésztát töltöttek meg mindenféle jóval. A Karácsonyhoz a dió és mák már akkoriban is hozzátartozott. 
Eleinte még aszalt gyümölcsökkel dúsították, mézzel öntözték meg a töltelékét, majd később kezdett elterjedni az omlós változat. 
Mindkettő finom, mindkettőnek megvannak manapság is a rajongói. 
Egy biztos: frissen a kelt tésztás finomabb, viszont az omlós változat sokkal tovább puha marad, változatlan állaggal.  

Hagyományos diós-mákos beigli hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojás
2 dkg élesztő
2 evőkanál porcukor
1,5 dl tejföl
jó késhegynyi só

Mákos töltelék:
25-30 dkg darált mák
20 dkg kristálycukor
1 dl tej
1 nagyobb citrom reszelt héja
2 maréknyi mazsola
reszelt citromhéj
kis méz rácsurgatva

Diós töltelék:
25 dkg darált dió
20 dkg kristálycukor
1 dl tej
2 marék mazsola
ha nagyon száraz a töltelék 1 evőkanál tejföl
reszelt citromhéj
kis méz rácsurgatva

Készíthetjük gesztenyés töltelékkel is

1 rúdhoz 1 gesztenyemassza
és nagyjából 1 dl tejszín, és
ízlés szerint porcukor,
esetleg egy kis rumba áztatott mazsola szükségeltetik hozzá. Ezeket összekeverve használjuk.


Felfuttatjuk az élesztőt a tejben a teáskanálnyi cukorral. A lisztet átszitáljuk egy tálba, hozzáadjuk a laza vajat, ami ha lehet tényleg vaj legyen, , a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a pici sót és jól alaposan megdolgozzuk, azaz sima tésztává dagasztjuk. Letakarva, langyos helyen pihentetjük addig, amíg duplájára nem kel.
Közben elkészítjük a töltelékeket, összekeverjük a hozzávalókat, és közben figyelünk arra, hogy kenhető állagú legyen, de nem túl híg. Hőálló edényben a tűzhelyre is tehetjük, a lehető legalacsonyabb hőfokra, hogy éppen csak tötyögjön. Amint besűrűsödik, megdagad levesszük, és hűtjük.
Eddigre megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, és elosztjuk szépen négy egyforma cipóra. Ezeket olyan nagyra nyújtjuk ki hosszra, mint a tepsink, egy picurkával hosszabbra. Szép téglalapot nyújtunk, majd rákenjük az adagra eső tölteléket. Megszórjuk reszelt citromhéjjal, és rácsurgatunk lazán egy kis mézet. Két szélső végét behajtjuk, aztán magunktól kezdve feltekerjük. Úgy csináljuk, hogy a hajtás vége mindig a tészta aljára kerüljön. Így sütéskor nem nyílik szét.

Tepsibe rakjuk, lehet sütőpapírral kibélelt is, de anélkül sem lesz semmi baja. Megkenjük a tetejét felvert tojással, majd ismét hagyjuk pihenni. Nagyjából fél óra pihenés után ismét megkenjük a felvert tojással, és végig szurkáljuk, nagyjából 3-5 centinként. Elég mélyen, de az aljáig nem.  Közben előmelegítettük a sütőt, és közepes hőfokon 180 fokos sütőben megsütjük szép aranybarnára. A színe és illata árulkodik, hogy elkészült. 
Ha kisült, régen a hasára fordították kihűlésig, így szebben szeletelhető lesz.
Nincs szükség a hagyományosan készült diós-mákos beigli porcukrozásra, de aki szereti, természetesen megteheti.

Fotó: Pinterest.com

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva