Hajdúsági toros káposzta - hisz ahány ház, annyi szokás...
A toros káposzta igazi téli étel. Van, aki tejföllel, van, aki tejföl nélkül fogyasztja. (az eredeti tejföl nélküli)

Ez az a fajta étel, amit nyáron ritkán főzünk. Nemcsak azért, mert akkor jó minőségű savanyú káposztát nem igazán lehet kapni, hanem mert egyszerűen nem kívánjuk. 
Bár  fölösleges zsírozásnak néz ki a 20 dkg zsiradék az ételben, - hisz a többi a húsok sem zsírmentesek - az igazi toros káposzta - tudni kell - nem volt egy diétás fogás. És ha úgy készítjük, zsírszegényen minden lesz, csak nem toros káposzta. 
Ezt enyhítendő: nem szokás belőle kilószám enni egyszerre, ráadásul ez az az étel, ami a hűtőben akár hetekig eláll, sőt adagonként lefagyasztva kiválóan érzi magát a fagyasztóban, és semmit nem veszít minőségéből olvasztás után. 

Hozzávalók :

1 db sertés csülök

2-3 db sertés köröm

2-3 db sertés farok

2-3 db sertés fül

1 szép darab bőrös császár ( kb 30-40 dkg )

1 kg sertés lapocka 

3-4 kg savanyú káposzta, méghozzá apró

zsír, nagyjából 20 dkg

őrölt bors

esetleg paprika, de ez csak néhány háznál szokás, nem a paprikától kell kapnia színét, hanem attól, hogy lepirítjuk

Szemes borsot, csőpaprikát, babérlevelet nem kell a káposztához adni, mivel ez a jófajta savanyú káposztában amúgy is benne találtatik. A húsokat feldaraboljuk, megtisztítjuk, felkockázzuk. A zsírt felolvasztjuk, a feldarabolt húsokat a felolvasztott, felmelegedett zsírba rakjuk, és pirítjuk. Közben persze kavargatva. Nem kell alá hagyma sem, mert ez az étel arról szól, hogy abból készítették, ami a disznóvágáskor megtalálható volt. Addig pirítjuk a húst, amíg szép pörköt nem kap. Amikor már pirosas a színe, és majdnem teljesen puha, akkor sózzuk, borsozzuk, ha tetszik, de csak őrölt borssal, majd  hozzáadjuk a káposztát is, és azzal együtt pirítjuk tovább. Úgy is lehet készíteni, hogy a káposztát külön megpároljuk, teljes takarékon, fedő alatt, pici vízzel alatta. Mikor már majdnem teljesen kész, akkor adjuk a pörkölődő húshoz. Így egyrészt a hústól is kap színt, másrészt ízt is. A további pörkölés során pedig a káposzta is lepirul, ami egy fantasztikus ízkavalkádot eredményez. 

Fontos, hogy a káposzta megpuhuljon, mert nem egy könnyű étel a toros káposzta, nem kell hozzá még nehezíteni azzal, hogy ropogós káposztát eszünk, a gyomrunk nem tud vele mit kezdeni. 

Az biztos, hogy több órán keresztül készül az étel, hisz maguk a hozzávalók nem azok a húsok, amik néhány perc alatt elkészülnek. 

Ehhez az ételhez - itt-ott felbukkanó szokások ellenére - nem kell se tejföl, se rizs. Füstölt hús sem hiányzik belőle, ez kifejezetten  a friss hús ízéről szól. 
loading...

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Egérke, a kanálfánk - fánk kanállal szaggatva