Házi krémeslepény - Nagyi módra


Ez még az a fajta házi krémes, amit a Nagyi idejében készítettek házaknál. Más a végeredmény, mint a cukrászdai krémesnél, de épp ez benne a különleges. 

Hozzávalók: 
Leveles tésztához -
30 dkg liszt
30 dkg vaj - helyettesítő sütőmargarinnal
1 tojás sárgája
1 evőkanál rum - régen a leveles tésztákba, és a sok zsiradékkal készültekbe raktak
1 evőkanálnyi citromlé
1 mokkáskanálnyi só

A vajat 10 deka liszttel összegyúrjuk, hogy egyenlő legyen és hűvös helyen pihentetjük.
20 dkg lisztből, a citromléből, sóból, rumból, és a tojásnak a sárgájából rétestésztát készítünk. Ha kell, akkor egy kis vizet is adunk hozzá, hogy elég lágy legyen. Szép simára kidolgozzuk - mama csapkodta az asztalhoz is - aztán ha már sima, akkor letesszük negyed-félórára pihenni. 
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, közepébe rakjuk a vajas lisztet, és oldalról ráhajtjuk a széleit. Nyújtófával kinyújtjuk téglalap alakúra, jó vékonyra, majd megint összehajtjuk. Akkora legyen, mint egy átlagos könyv. Hidegen pihentetjük. 
Ha van időnk, akkor még ismételjük meg a hajtogatást vagy kétszer, ettől lesz több lapos a krémes lap. 
Az utolsó hajtogatás és pihentetés után kinyújtjuk a tésztát, vagyis először két egyforma darabra vágjuk, utána pedig tepsi méretűre nyújtjuk.
Legjobb sütőlapon sütni, vagy pedig nagy tepsi hátlapján. Forró sütőben, tehát legalább 200 fokon - zsíros tésztákat így sütünk - világos barnára sütjük. 
Ha kisült, akkor hagyjuk kihűlni. Az egyikre megy majd a krém, a másikat pedig már előtte felkockázzuk, mert töltve nehézkes lesz. Ha a lapot megtöltöttük krémmel, a tetejére rakjuk majd a kockákat.

Most megfőzzük a krémet, melynek
hozzávalói: 
10 tojásnak a sárgája
10 dl tej
2 vaníliás cukor
20 dkg cukor
-6-7 evőkanálnyi liszt - ő rizslisztet rakott bele, búzaliszttel is simán elkészíthető
És habüstben főzte víz fölött, de a gázon is elkészíthető, gyorsabb, és ha figyelünk semmivel sem rosszabb.

A tojássárgát először 1 deci tejjel, a vaníliás cukrokkal és a cukorral, liszttel kikeverjük adunk hozzá annyi tejet még, hogy nagyjából folyós legyen és szép sima, a többi tejet pedig forralni rakjuk. Mikor már majdnem felforrt a tej, akkor veszünk belőle egy kanálnyit, hozzáadjuk a tojásos masszához, összekeverjük, majd visszacsurgatjuk a tejbe folytonos keverés mellett. Innentől állandóan kevergetve főzzük addig, míg be nem sűrűsödik, akkor elzárjuk.
A tojások fehérjét, meg még ami maradt a lap készítésénél felverjük kemény habnak, és még a meleg krémbe keverjük óvatosan. 
Egyből, melegében rárakjuk az alsó krémes lapra, elsimítjuk, tetejére pedig rárakosgatjuk a felvágott kocka formájú lapokat. 
Hidegen tároljuk, tetejét porcukorral is szórhatjuk.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra