Hogy készítsünk csiga tésztát?


Most aztán legtöbbünknek van ideje rá. Kicsit babrás, de megéri a fáradságot. Hisz hiába ugyanaz a tésztája, mint minden más levestésztának - az íze valahogy sokkal finomabb. Csigatésztát készíteni annak idején nagyobb ünnepre szinte kötelező volt. E nélkül nem volt ünnep az ünnep. Karácsony, Húsvét, eskvő, keresztelő nem múlhatott el nélküle.
Fogalmam sincs  mi a titka..., de más ízű vele a húsleves, tagadhatatlan.
Gondolkodtál már rajta, hogy miért más ízű egy cérnametélt, más a reszelt tészta, az eperlevél, és teljesen más kategória a csiga...
Nem egyedül végzett munka - bár nem lehetetlen úgy sem készíteni.
Általában azonban egy család nőtagjai ünnep előtt összeülnek, anyós, meny, nagyobbacska leányzó, ha jó egészségnek örvend esetleg a dédi is - és legalább egy estét rászánva készítenek ebből a finomságból egy jókora adagot. 
Maga a tésztája hagyományos, már ha annak nevezhetjük azt, amikor egy tésztaféle csak tojással készül, semmi mással. Persze még liszttel...
Begyúrják a tésztát szokásosan közepesen keményre, kis pihentetés után kinyújtják. 
Nyújtás után felcsíkozzák, a csíkokat lazán visszaeresztve egy tál alá rakják. 
Egyszerre mindenki csak egy csíkot vesz el, és úgy sodorják a csigát. 
Nem kell kockázni, mert a csigacsináló rovátkáján elhúzva  pálca hegyét, a tésztát könnyedén el lehet vágni, szakítani. 
Fél kézben lazán marékba fogjuk a tésztát, a vége a csigacsinálóra ér. Nagyjából kockányi darabot vágunk belőle, a legszebb úgy a formája, ha a tésztát  ferdén tartjuk, és így a csigacsinálón egy kis rombuszunk marad. Sarkánál elkezdve megnyomva felsodorjuk, majd a már elkészült csigák kupacához víve kezünket, lazán, mutató ujjunkkal megtolva lenyomjuk a többihez. 
Nem kell pánikba esni, néhány próbálkozás után az ember annyira felgyorsul, hogy egész szép mennyiséget képes elkészíteni pár perc alatt. 
Lehet belőle kisebbet készíteni, ez levesben nagyon szépen mutat, és tudni kell, hogy mivel tisztán tojásos, ezért alaposan megnő főzés közben.
Nem árt tudni: a tojásosságát egy tésztának azzal lehet a legjobban mérni, hogy mennyire nő meg főzés közben a tészta... No és persze - ha jó a tojás - akkor a színe is árulkodik.
Ha nagyobbakat készítünk, akkor kiváló pörkölt mellé köretnek. Talán csak a nokedli vetekedhet vele. 

A liszt-tojás aránya a következő:
1 kg liszt
8-10 tojás - ez attól függ, hogy mekkora az a tojás, de a tészta kőkemény ne legyen


Ha nincs csigacsinálód - ne ess kétségbe! Az első háztartási boltba betérve vehetsz, és még az ára sem eget verő lesz.
Fotó: Wikipedia
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra