Hogy készítsünk rétestésztát?

Vegyünk réteslapot a boltból, ugye? De mi is összehozhatjuk. Több lesz belőle, jobb lesz belőle, és még finomabb...A rétes az a tésztaféle, ami szinte bármivel tölthető, csak fantáziánk szabhat határt. És egyáltalán nem annyira bonyolult elkészítése, mint ahogy gondolnánk. Legfeljebb első egy-két alkalommal még itt - ott nem lesz olyan tökéletes, de néhány alkalom után simán belejövünk. 
Akkor lesz jó a rétestésztánk, ha a jó minőségű liszt. Ezért a liszt fehérjetartalma lenne a felelős. Ha úgy gondoljuk, biztos, ami biztos - adhatunk hozzá egy tojást, így ez a probléma elintézhető.
50 dkg lisztet tálba rakjuk, egy diónyi zsírral elmorzsoljuk, közepébe mélyedést vájunk és 4—4 és fél dl langyos, sós vízzel puha tésztát gyúrunk.
Deszkára téve jól kidolgozzuk, kb. 15 percig, amíg egészen sima, ruganyos lesz. Az én nagymamám a deszkához csapkodta annak idején, méghozzá jó alaposan.
Két cipóba osztjuk úgy, hogy sem a tetején, sem az alján gyűrődés ne legyen. Tésztánk szép sima maradjon.
Tetejüket kenjük meg langyos zsírral és mindegyiket külön fedjük le langyos lábassal. És jön a pihenés számukra, jó negyedóra.
Ekkor aztán egy nagy asztalt leterítünk tiszta abrosszal, aztán óvatosan megszórjuk az abroszt liszttel. Először még dolgozhatunk nyújtófával is, vékonyítunk a tésztán. Aztán ha már egész szép nagy, tovább nem nagyon tudnánk dolgozni nyújtófával - jöhet a húzás. 
Ekkor aztán megkenjük végig a tetejét zsírral, és az asztal körül járva mindegyik részén e kézfejünk felett nyújtjuk. Ez azért jobb módszer, mert egyenletesebben húzzuk, kisebb az esély, hogy kiszakad a tészta. 
Addig végezzük a nyújtást, míg a tészta engedi magát. Látszik az, mert olyan vékony már ilyenkor, hogy a terítő áttetszik rajta. A széleit kezünkre csavarva leszedjük, pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük, és újra kinyújtjuk. A rétesnek vékonyított tésztát újra zsírozzuk melegített zsírral szépen, egyformán mindenütt A kinyújtott tésztát félig megszárítjuk, azután meleg zsírral vékonyan, de egyenletesen meglocsoljuk. A lecsüngő részeket az abrosz segítségével hajtsuk fel. A felhajtott részeket is zsírozzuk meg. Télen fűtött helyiségben dolgozzunk vele, hogy gyorsabban száradjon. 
Most következik a tészta megtöltése. A tésztára szoktak kevés zsemlemorzsát, mások búzadarát szórni, és erre megy aztán a töltelék. A tölteléknek ritkásan kell lenni, mert ha belegondolunk, sok rétegből fog állni a tészta, így is mindenütt lesz töltelékünk, nem kell félni. 
Ha ezzel meg vagyunk, akkor az abrosz szélét felemelve tekerjük felfele a tésztát. 
Van, aki tepsi hosszú rudakra vágja, van, aki hajlítottan rakja a tepsibe. Ez szokástól függ. A lényeg, hogy a tetejét is meg kell kenni olvasztott zsírral. Nem kell nagyon szorosan tekerni, viszont a tepsinek zsírozottnak kell lenni.
Lazán rakjuk a tepsibe, ne tegyük szorosan egymás közelébe, mert akkor a széle nem sül szépen. 
Forró sütőben sütjük, 200 fokon, nagyjából  félóra alatt készül el, de igazából egyéni - sütőtől függ.
Melegen vágjuk fel, porcukrozhatjuk is, és a legfinomabb még melegiben megkóstolni.
Fotó: Origó Forrás: Horváth Ilona Szakácskönyve
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra