Hogy készül a kürtőskalács?


A kürtőskalács az a tésztaféle, ami nagyon-nagyon drága. nem csoda, hisz szakértelem kell hozzá - valóban úgy süljön, ahogy kell, ne égjen meg, a tésztája pont olyan vastag legyen, amilyennek lennie kell. Manapság már többféle ízesítéssel árulják, nekem a diós az igazi, de mindenkinek más.  Régen hasonló tésztafélét készítettek vékony rúdra tekerve sütőben, tepsiben is. A Nagyi fán sült kalácsnak hívta. 


Hozzávalók:
 1,5 kg liszt, 
6 tojás, 
2 dkg élesztő, 
4 evőkanál cukor, 
4 dl tej, 
3 dl étolaj, 
15 dkg vaj, 
csipetnyi só, 
3 vaníliás cukor, 
2 citrom. 

Az ízesítéshez: 
vaníliás apró kristálycukor, 
mák, 
darált dió, 
fahéj, 
kakaó. 
A formák, és a tészta kenéséhez étolaj. 


Egy deci langyos vízbe belerakjuk a kicsi cukrot, aztán hozzáadjuk, morzsoljuk az élesztőt. Fél dl langyos tejet, és 4-5 evőkanálnyi lisztet keverünk hozzá, majd kelni hagyjuk. 
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliás cukrot, és még a felvert tojásokat.
Belereszeljük a citromok héját, aztán a levükkel együtt hozzáadjuk a tésztához.  A felpuhított vajjal, kézmeleg tejjel, és az élesztős tejjel jól összedolgozzuk. 
Nem lágy tésztát, elég keményet készítünk. Így jóval könnyebben alakítható lesz. Így előzhető meg az is, hogy leessen sütés közben. 
Dagasztás után még beledolgozzuk az olajat, aztán lerakjuk pihenni.  
Közben a formákat alaposan át kell melegíteni a parázs felett, majd a tésztákból cipókat készítünk, és azokból csíkokat vágunk, aztán pedig rudakat sodrunk. 
Ekkor a fákat bekenjük olajjal, és erre tekerjük a rúddá sodort tésztát.
Ezután a nyújtódeszkán átforgatjuk az egészet, így simák lesznek a rudak, és még üres helyek, rések sem lesznek közte. 
Ha már jó, akkor az egészet bekenjük olajjal, majd cukorba is forgatjuk, és innentől kezdődik a sütés, a parázs fölött nagyjából 10 perc alatt - forgatva készre sütjük. Gyorsan meg van, mert vékony a tészta. 
Ha elkészült, akkor még melegen cukros dióba, vagy kedvünk szerint másba forgatjuk. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra