Hogy készült a kandírozott narancshéj?


Hát a kályha szélén, és nagyon egyszerűen...
 Nagymama mindent hasznosított, így a narancshéjat is. 
A narancshoz viszonylag sokszor hozzájutottunk. Először persze megmostuk, majd tisztítottuk. 
Ehhez jobb a vékonyabb héjú narancs, mert annak a fehér része is vékony, nem lesz kesernyés a kandírozott héj. 
 Tisztítás után megszárítottuk a héjat. 
Tudom, hogy ezt nem írják sehol, mi így készítettük. 
 Nagyi nem áztatta soha egy percig sem, hanem elkészítette a szirupot, beledarabolta - tördelte - a narancshéjat, majd a kályha szélére - sparhelt - állította, és hagyta, hogy működjön magától a dolog. 
 Nem zubogott, de azért melegedett rendesen. Idővel szépen a víz elpárolgott, és persze a narancs is felszívott valamennyit belőle, a cukor pedig kikristályosodott. 
 Vagyis elkészült a kandírozott narancshéj. 
 A szirup aránya a következő volt: Nagyjából annyi kristálycukor, amennyi narancshéjunk volt. 
 Kell hozzá víz - a cukor másfélszerese. 
 A cukrot és a vizet felfőzzük szirupnak, de csak annyira kell, hogy a kristálycukor elolvadjon. 
Utána a narancshéjjal úgyis tötyögni fog egy darabig. 
 Citromhéjjal is működik.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen