Hortobágyi töpörtyűs pogácsa


Tepertős pogácsát télen süt az ember. Meg sem fordul a kobakban nyáron a lehetősége. De ünnepi alkalmakkor azért elmegy... :)
Sokaknak egy kis sör mellé  viszont kifejezetten kívánatos étel. 
Ha jó fűszeres, akkor jöhet mellé a finom tea, esetleg egy kis borral is megbolondítva...
Területenként változik az elkészítése. Hortobágy környékén nem élesztővel, hanem sütőporral készítik, így inkább leveles hatása van.

Hozzávalók:
1 kg liszt
2 csomag sütőpor
20 dkg zsír
4 egész tojás
2 teáskanálnyi só
ha szeretjük, akkor egy kis őrölt bors
egy kis tejföl a gyúráshoz
50 dkg teperő darálva

A lisztben eloszlatjuk a sütőport,sót,  elmorzsoljuk a zsírt, hozzáadjuk a tojásokat, majd olyan keménységűre gyúrjuk, mint a rétestészta, kell bele majd egy kis tejföl is, annyit adagoljunk, amennyire szükség lesz.

Gyúrás után kinyújtjuk, megkenjük a tepertővel, az összest belekenjük.Ha nincs gyerek a háznál, és szeretjük a borsot, akkor megszórhatjuk most.  Összehajtogatjuk, aztán legalább fél órát hideg helyen, hűtőben pihentetjük. Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk.
Ha van időnk, és kedvünk, még egyszer-kétszer megismételjük ezt a hajtogatást.
Amikor már sütni akarjuk, akkor ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd berácsozzuk a késsel. Közepes pogácsa szaggatóval szépen kiszaggatjuk, aztán felvert tojással megkenjük. 
Előmelegített sütőben 180-200 fokon készre sütjük. Sütési idő: Nagyjából fél óra. Tűzhelytől függően lehet kevesebb is az idő. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra