Így készül az igazi toros káposztaRégen szörnyülködtem, ha valaki azt mondta, disznófejből készít toros káposztát. Aztán egyszer valahogy mégis ráfanyalodtam, és akkor jöttem rá, hogy ezek ugyanazok az ízek, amiket réges-régen disznóvágáskor éreztem. Ha valaki idegenkedik az orrtól és a fültől, akkor nem kell beletenni, de sokan kedvelik a porcos részeket. 
Elkészítési módja ennek is ugyanaz, mint egyébként. Van, aki hagymát is tesz alá, valójában nem fontos. 
Sokan pörköltösen készítik, de az eredeti toros káposzta csak a zsírjára sütött húsról és vele együtt zamatosra párolódott, kicsit lepirított  káposztáról szólt. 

Hozzávalók: 

Fél disznófej
1 kg oldalas
2-3  kg savanyú káposzta

bors


1/4 kg zsír


A disznófejet leperzseljük, ha kell, leszedjük a csontról, feldaraboljuk, fölösleges részeit eltávolítjuk. 
Az oldalast feldaraboljuk, a fejhússal együtt beletesszük  a felmelegedett zsírba, felsütjük pirosra, sózzuk, borsozzuk, és nagyjából 1 dl vízzel fedő alatt megpároljuk. Hozzáadva az átmosott káposztát - persze, csak ha túl savanyú - először pároljuk, aztán pedig kicsit pirítjuk.
Többször meg kell keverni, hogy ne égjen oda, de az a jó, ha egy picurkát a káposzta is pirul. Tehát lényegében összesütjük. 
Sok helyen paprikát raknak hozzá, hogy színe legyen, de az igazi káposztánál a barnás színt nem a paprika adja meg, hanem a pirosra sütött hús pörkje, és a lepirított káposzta. 
Figyelni kell, nehogy leégjen. 
Kenyérrel tálaljuk, és vannak, akik tejföllel szeretik. 
Fontos amúgy, hogy a káposzta meg legyen párolva rendesen, mert nehéz étel, még így is  megterheli a gyomrot.   Ha pedig félig nyers marad, akkor sokak számára emészthetetlen.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra