Káposztás pogácsa

Nem árt egy kis változatosság néha, a káposztás ételeket pedig legtöbbünk ugyancsak szereti. Ráadásul még egészségesebb lesz is általa, úgyhogy hajrá, kipróbálni!

Hozzávalók: 
1/2 kg liszt, 
10 dkg zsír, 
10 dkg margarin, vagy zsír, esetleg vaj, 
2 teáskanál só, 
mokkáskanál cukor, 
3 tojás, 
4 dl tejföl, 
4 dkg élesztő.
1/2 kg káposzta, 
só, 
2 evőkanál sertészsír, 
1 evőkanál cukor, 
1 teáskanál őrölt bors.


A langyos tejfölből  kiveszünk egy deciliternyit, beletesszük a cukrot, és szétmorzsoljuk benne az élesztőt. . A tetejét megszórjuk liszttel, letakarjuk, és várjuk, hogy megkeljen. 
Nagyobb tálba belerakjuk a lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sertészsírt, a margarint, és a megkelt élesztőt. Elkezdjük összegyúrni, közben apránként adagoljuk bele a langyos tejfölt. Lágy tésztát készítünk. Amikor már jól eldolgoztuk, akkor lisztezett gyúródeszkán megcipózzuk, sodrófával megveregetjük a tetejét, és legalább 15 percet letakarva kelesztjük.
A káposztát lereszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. A levével együtt, a zsírban feltesszük párolni. Fedő alatt puhítjuk, közben cukorral, és borssal fűszerezzük.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán elsodorjuk, a párolt, kihűtött káposzta felét rásimítjuk, majd összehajtogatjuk. Újabb negyed órát kelesztjük.

Ismét elsodorjuk, megint megkenjük káposztával, és összehatjuk. Végül is azt csináljuk, mintha leveles tésztát készítenénk, és az is lesz, csak itt a rétegek között káposzta lesz. Pihentetjük tíz percet, aztán kinyújtjuk és közepes pogácsaszaggóval szaggatjuk. Lekenjük tojással, de e nélkül is jó. 
Előmelegített sütőben 170-180 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Gasztroangyal
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra