Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

A kapor az a fűszernövény, amit ha gyermekkorban nem kedvel, ismer meg az ember, akkor majd jó esetben élete második felében tudja elfogadni, és sokszor rajongójává is válik. 
A kapros dübbencs egy klasszikus hajdúsági kelt tészta, sós, fűszeres, kiváló második fogásnak is, amikor egy tartalmasabb levest főztünk. 

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
 2-3 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
1 tojás,
1/2 dl étolaj,
1,5 dl tej,
annyi aludttej, amennyit felvesz,
1 nagy csokor kapor,
10-15 dkg evőkanál zsír a kaporhoz
A tetejére 1 tojás,
1 evőkanál zsír.

A lisztet tálba szitáljuk. 
A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszt közepébe fészket készítünk, ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük.
Hozzáadjuk a tojást, de ezt nyugodtan el is hagyhatjuk - puhább lesz a tészta, és apránként annyi aludttejet adunk hozzá, amennyivel normál kelt tészta minőségű anyagot kapunk.
 Szépen kidagasztjuk. 
Amikor már majdnem kész, beledolgozzuk az étolajat is. Lisztezzük, és egy órán át kelni hagyjuk.
Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük. Addig pároljuk, amíg a leve elfő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé választjuk, ezeket egyenként nem túl vékonyra kinyújtjuk. 
Jó alaposan megkenjük a kapros zsírral, majd feltekerjük, mintha csak beigli lenne, aztán elvágjuk annyi  részre, ahogy tetszik.
 A régi öregek kézben kenték zsírral egyenként a  tésztákat, s rakták bele a kaprot, úgy sodorták fel. Ha megtöltöttük őket, végeit benyomjuk, és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Van, aki a kép szerint nyitottan süti, de így hamarabb kiszárad.
Igazság szerint ez sütőpapír nélkül sem ragadhat le. A tepsiben aztán  pici sóval felvert tojással átkenjük a tetejét. Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon    készre sütjük.   
Ha kisült, dübbencs tetejét zsírral átkenjük.          Fotó: Napfény és fűszer, Sokszinű vidék
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra