![]() |
A kapros dübbencset sokan szeretik nagyjából ugyanannyian viszont még nem |
A kapros dübbencs az a kategória, amit valaki vagy nagyon szeret, vagy rá sem tud gondolni.
A kapor az a fűszernövény, amit ha gyermekkorban nem kedvel, ismer meg az ember, akkor majd jó esetben élete második felében tudja elfogadni, és sokszor rajongójává is válik.
A kapros dübbencs egy klasszikus hajdúsági kelt tészta, sós, fűszeres, kiváló második fogásnak is, amikor egy tartalmasabb levest főztünk.
Kapros dübbencs hozzávalók:
1/2 kg liszt,
2-3 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
1 tojás,
1/2 dl étolaj,
1,5 dl tej,
annyi aludttej, amennyit felvesz,
1 nagy csokor kapor,
10-15 dkg evőkanál zsír a kaporhoz
A tetejére 1 tojás,
1 evőkanál zsír.
A lisztet tálba szitáljuk.
A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszt közepébe fészket készítünk, ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük.
A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, csipetnyi sót és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
A liszt közepébe fészket készítünk, ha felfutott az élesztő, akkor beleöntjük.
Hozzáadjuk a tojást, de ezt nyugodtan el is hagyhatjuk - puhább lesz a tészta, és apránként annyi aludttejet adunk hozzá, amennyivel normál kelt tészta minőségű anyagot kapunk.
Szépen kidagasztjuk.
Amikor már majdnem kész, beledolgozzuk az étolajat is. Lisztezzük, és egy órán át kelni hagyjuk.
Szépen kidagasztjuk.
Amikor már majdnem kész, beledolgozzuk az étolajat is. Lisztezzük, és egy órán át kelni hagyjuk.
Közben a kaprot megmossuk, apróra vágjuk, majd enyhén átsózva zsírban kisütjük. Addig pároljuk, amíg a leve elfő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán négyfelé választjuk, ezeket egyenként nem túl vékonyra kinyújtjuk.
Jó alaposan megkenjük a kapros zsírral, majd feltekerjük, mintha csak beigli lenne, aztán elvágjuk annyi részre, ahogy tetszik.
A régi öregek kézben kenték zsírral egyenként a tésztákat, s rakták bele a kaprot, úgy sodorták fel. Ha megtöltöttük őket, végeit benyomjuk, és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Van, aki a kép szerint nyitottan süti, de így hamarabb kiszárad.
Igazság szerint ez sütőpapír nélkül sem ragadhat le. A tepsiben aztán pici sóval felvert tojással átkenjük a tetejét. Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon készre sütjük.
Ha kisült a kapros dübbencs - tetejét zsírral átkenjük. Fotó: Napfény és fűszer, Sokszinű vidék
Jó alaposan megkenjük a kapros zsírral, majd feltekerjük, mintha csak beigli lenne, aztán elvágjuk annyi részre, ahogy tetszik.
A régi öregek kézben kenték zsírral egyenként a tésztákat, s rakták bele a kaprot, úgy sodorták fel. Ha megtöltöttük őket, végeit benyomjuk, és úgy tesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Van, aki a kép szerint nyitottan süti, de így hamarabb kiszárad.
Igazság szerint ez sütőpapír nélkül sem ragadhat le. A tepsiben aztán pici sóval felvert tojással átkenjük a tetejét. Előmelegített sütőbe rakjuk, és 180 fokon készre sütjük.
Ha kisült a kapros dübbencs - tetejét zsírral átkenjük. Fotó: Napfény és fűszer, Sokszinű vidék
Megjegyzések
Megjegyzés küldése