Kelkáposzta krémleves


Kelkáposztát ki nem álltam gyermekkoromban, annyira nem, hogy nem voltam hajlandó meg sem kóstolni. 
Aztán egyszer ezt (is) hozta a Mikulás, s mivel ő hozta, "feláldoztam" magam és megettem a főzeléket. Azóta - azt nem mondom, hogy kedvencem - de ugyanolyan szinten van, mint bármelyik főzelékféle. Fasírttal kifejezetten kedvelem. Viszont levest is készíthetünk belőle.

Hozzávalók:
1/2 kisebb kelkáposzta, maximum 50 deka
2 evőkanálnyi zsiradék
2-3 evőkanálnyi liszt (nem púpos), függően attól mennyire sűrű leveseket szeretünk
1 kávéskanálnyi fűszerpaprika
2-3 fokhagyma
köménymag ízlés szerint - lehet őrölt
2 db burgonya

A krumplit felkockázzuk, vízbe rakjuk, külön  lerakjuk.
A kelkáposztát megmossuk, megtisztítjuk, felvágjuk vékony szeletekre, kiszedjük a torzsáját, majd másfél liter vízben felrakjuk főzni. Ekkor rakjuk bele a sót, a köménymagot. Ha megfőtt, akkor vagy egy tésztaszűrőn áttörjük, vagy egyszerűen mixeljük. Visszarakjuk főni, belerakjuk a krumplit, és addig főzzük, míg a krumpli is megfő. 
Közben elkészítjük a rántást, apróra vágott fokhagymát is teszünk bele, a végén lehúzzuk, és belekavarjuk a fűszerpaprikát is, majd hideg vízzel felengedjük, ha már sima, akkor a levesből kivett evőkanálnyi meleg lével kikeverjük és mehet vissza kavargatás mellett a levesbe.  Felforraljuk, hogy gondolkozzék épp a kifutáson, aztán elzárjuk a hőforrást. 
Ha szeretjük ekkor adhatunk hozzá tejfölt, de anélkül is finom. 
Mivel ott van benne a krumpli más levesbetétre nincs szükség, viszont ha tartalmasabbá akarjuk tenni, akkor az utolsó 1-2 percben egy pár virslit is adhatunk hozzá. Nagyon jól kiegészítik egymást. Fotó

loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra