Kelt pite gyümölcsösen - nagyanyáink olcsó ebédtésztája


Régen főleg nyáron készítették, de manapság már a fagyasztóból kivarázsolt gyümölccsel ugyanolyan finom lesz, mintha friss gyümölcsből készítettük volna.
Gyerekkoromban valahogy nem igazán szerettem, kicsit más állagú volt, mint az általam kedvelt piskóták. Mára más a helyzet.


Hozzávalók: 
 40 dkg liszt, 
 2 tojás, 
 2 dkg élesztő, 
 5 dkg vaj vagy margarin, 
 1/2 liter tej, 
 4 dkg cukor, 
 citromhéj, só. 
 1/2 kg magozott megy, vagy más gyümölcs 

 Az élesztőt egy dl langyos tejben felfuttatjuk. A tojássárgát a cukorral, vajjal elkeverjük, hozzáöntjük az élesztőt, a tej felét, a lisztet, sót, utána a többi tejet, hogy egészen lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. 
Végül hozzákeverjük a tojások keményre vert habját, és a tésztát letakarva 3/4 óráig kelesztjük. Utána 1—2 percig újra verjük. Belekeverjük lazán a gyümölcsöt. 
Fagyos zsírral bekent tepsibe öntjük, ahol 20 percig újra kelesztjük, tetejét megkenjük tejjel, megszórjuk kristálycukorral, vagy dióval és egyenletes lassú tűznél 1/2 órán át sütjük. Kiborítva, langyosra hűtjük, utána kockára vágjuk. 
Egyszerű, olcsó ebédtészta. 
 Készíthetjük úgy is, hogy a gyümölcsöt nem belekeverjük, hanem bizonyos távolságra, ahogy nekünk tetszik, egyenként, kicsit a masszába nyomogatjuk, csak éppen hogy... Belesüpped, nem kell félni. Ilyenkor mindenkinek egyformán jut belőle. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra