Köménymagleves - alapleves

A köménymagleves alapleves. Nagyon egyszerű, viszont épp azért nehéz elkészíteni igazán ütősre - hisz alig kell hozzá valami.
Nem az a fajta, amiről álmodozik az ember, de amikor belekóstol - szinte mindig megállapítja - milyen finom is. Pedig alig kell hozzá valami, és a köménymag ráadásul jó hatással is van ránk.

Hozzávalók:
1,2 liternyi víz
1 evőkanálnyi zsiradék
2 evőkanálnyi liszt
1 kávéskanálnyi köménymag
néhány zsemle, vagy szelet kenyér

Lehet úgy is készíteni, hogy a magot a fővővízbe rakjuk, de az újabb fajta módon is, amikor a rántás zsírjában először kipattogtatjuk. 
Egy lábosba felrakjuk a vizet főni, valamivel többet, mint egy liter, mert úgyis elfő belőle.
Ehhez adunk egy kávéskanálnyi köménymagot. Rakhatunk bele egészben egy közepeske fej vöröshagymát is megtisztítva, de egészben - ezt majd kiszedjük. Ez kis plusz ízt ad. Akkor érdemes belerakni, ha ételízesítőt nem használunk. Ekkor sózzuk meg, és várunk hogy felfőjön.
Addig elkészítjük a rántást egy kanálnyi zsírból és 2 csapott evőkanál lisztből rántást készítünk. Ha a köménymagot nem a vízbe rakjuk, akkor a zsiradék felhevülése után először a magot szórjuk bele, megfuttatjuk, majd utána rakjuk bele a lisztet. Szép piros rántást készítünk, majd mikor kész, akkor hirtelen felöntjük egy pohárnyi vízzel, kavargatjuk, majd öntünk rá a forró vízből is, azzal is kavargatjuk és végül a fővő vízbe belekeverjük. Ezután megvárjuk míg újra felfő a víz, ha nem szereti a társaság a köménymagot benne, akkor le is szűrhetjük, hagymát kivesszük.
Pirított zsemlekockával tálaljuk. Erre a legjobb módszer, ha tepsibe rakjuk a felkockázott zsemlét, és sütőben - időnként megrázogatva - megpirítjuk. Ilyenkor nem adunk hozzá semmi zsiradékot, nem lesz az a furcsa plusz íze a túlhevült zsírtól.
Van, aki tejföllel szereti, de olyan vidék is van, ahol tojást ütnek bele, úgy eszik, így tartalmasabb lesz.
Régen főleg tésztafélék előtt készítették - bár ez nem volt szerencsés választás. Fotó: Pixabay
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra