Kukorica darás szabolcsi töltött káposzta

Tradicionális szabolcsi étel, az ország más tájain nem készítik. Egyszer érdemes kipróbálni, bár csak egy összetevő, és a főzési mód más, mint az "eredetinél", mégis különleges eredményt kapunk.

Hozzávalók:
1 kg lapocka
1/2 kg kolozsvári szalonna - a lényeg, hogy füstölt, húsos szalonna legyen
4-5 átlagos fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma 
60-80 deka kukoricadara
só - általában egy kiló húsra egy evőkanállal számítunk, de persze lehet kevesebbet tenni
4 evőkanál fűszerpaprika
bors egy teáskanállal - de ez is változtatható
1 liter házi paradicsomlé - ha nincs, akkor 3-4 doboz /kicsi/ sűrített paradicsom
2 fej káposzta

Sok recept azzal kezdi, hogy a kukoricadarát át kell mosni, akár többször is. 
Erre valójában nincs szükség, hisz a boltban vett dara tiszta, ha nem úgy lenne, darálás után ennyi idővel már hiába mosnánk. 
Háznál darált kukoricát megmosták alaposan, de az teljesen más dolog, hisz  ugyanabból a kukoricából főzték, amit az ősszel szedtek, és tárolás közben nyilván szennyeződött.
Először megfonyózzuk a káposztát. 
A fonyózás abálást jelent. 
Legegyszerűbb módja, hogy egy nagy fazékban vizet teszünk fel melegedni jó félig töltve vízzel. A káposzta torzsáját kivágjuk, beleszúrunk egy húsvillát, és ha főtt pár percet - rövid idő - akkor időnként jobbra-balra elmozdítjuk vele a káposztát. 
A már megabálódott levelek ilyenkor elválnak, könnyen kiszedhetőek. 
Ezt csináljuk addig, míg olyan levelekhez nem érünk, amit már nem lehet tölteni, majd ezekkel bélelünk alá a töltelékeknek. 
Apró káposzta lesz belőle. 
A húst ha lehet, akkor ne daráljuk. Az eredeti az apró kockára vágott. Sokkal babrásabb, ez igaz, de így lesz az igazi. 
A szalonnát felkockázzuk és megpirítjuk. 
Mikor már szépen kisült a zsírja, akkor hozzáadjuk a vöröshagymát, és fokhagymát. 
Ha már ezzel is szépen összepárolódott, akkor jöhet a fűszerpaprika, bors, só. 
Kavargatjuk pár percet, nem kell nagy lángon, nehogy megégjen a paprika. Akár ekkor már le is vehetjük a tűzről. 
Egy tálba belerakjuk a felaprított húst és a kukoricadarát, majd ráöntjük a fűszeres-szalonnás zsíros masszát, a paradicsomból kb. egy-két decit, és alaposan összedolgozzuk.  
Tudni kell, hogy a kukorica elég édes, ezért kicsit erőteljesebben kell fűszerezni, mint a rizzsel főzöttet, hisz a rizsnek semleges az íze. 
 Megkóstoljuk a tölteléket, ha kell még teszünk bele fűszert, és összedolgozzuk vele, majd elővesszük a fonyózott káposztát, és ha nagy, akkor felvágjuk. Legegyszerűbb módja, ha negyedeljük, vagy felezzük őket. És a legmutatósabban ezekből tölcsér formájúra tudjuk tölteni őket. Egyik oldala hegyes, másik oldalán pedig benyomjuk a káposztát a töltelékbe. 
Megtöltjük az egészet. 
Mi úgy szoktuk, hogy a nagyobbakkal kezdjük az edénybe rakását. 
Az edény aljában már ott van a belső levelekből felvágott apró káposzta fele, az edény szélébe rakjuk először körbe viszonylag szorosan, aztán haladunk befele, míg egy réteg káposztánk nem lesz. Utána következik az újabb sor. 
Ha már az összes tölteléket beraktuk, lefedjük apró káposztával. 
Csak annyi vizet töltünk rá, hogy éppen hogy elfedje, ez el is fog főni lényegében. 
Ennek a káposztának nem szokott leve lenni, esetleg tejföllel eszi, aki nem szereti így. 
Lassú tűzön készítjük, minden káposzta főzési ideje forrástól számított egy óra. 
De meg kell kóstolni. 
Fél fővésében hozzáadjuk a paradicsomot, aztán kész is. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra