Lángos és töltött lángos variációk


A lángost szinte mindenki szereti. A töltött lángost meg ha megpróbálja valaki, szinte azonnal kedvencévé válik.
Kicsit több munka van vele, viszont jóval laktatósabb, érdemes kipróbálni.


Hozzávalók: 
 40 dkg kenyér- vagy finom liszt, 
 3 dkg élesztő. 
 2 főtt burgonya, 
 1 evőkanál olaj, 
 1/2 dkg só, 
 langyos tej, 
 olaj vagy zsír a kisütéshez. 

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, csipet cukorral megkelesztjük. 
A lisztet mély kavarótálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt kovászt, hozzátesszük a főtt, áttört burgonyát, egy kanál olajat, s langyos, sós tej hozzáadásával keményebb galuskatésztának megfelelő tésztát kavarunk. Jól fel- verjük. 
Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük. 
Ha a tészta jól, kétszeresére megkelt, az olajat (vagy zsírt) palacsintasütőben megforrósítjuk. 
Tenyérnyi darabokra vékonyra kihúzzuk, a forró zsírba helyezzük, és előbb fedő alatt, azután, ha megfordítottuk, fedő nélkül ropogósra sütjük. 
 Többféle változatban készíthetjük
 Kapros lángos. 
A kiszakított tésztát tenyerünkön szétnyomjuk, behintjük finomra vágott zöld kaporral, a tésztát egymásra hajtjuk, ezután nyújtogatjuk vékonyra vizes kézzel, s azonnal sütjük. 

 Túrós lángos. 
A kapros lángoshoz hasonlóan a tészta közepébe diónyi kapros juhtúrót teszünk. Ezt kissé vastagabbra nyújtjuk. 

A lángos gyorsan készül, kis mennyiségben hamar megkel. 
Nagyon elterjedt, jó tízóraira, vacsorára teával, sőt főzelékekhez is adható feltétnek. 

 Tojásos lángos. 
3—4 kemény tojást nagyon apróra összevagdalunk, és kevés vajjal, egy csomag vágott metélőhagymával meg pár kanálka tejföllel keverjük el. A tészta közepére diónyi halmot rakunk belőle, majd a tészta széleit ráhajtva, nyújtófával újra kinyújtjuk. 

 Sonkás lángos. 
Tejföllel kevert őrölt sonkával vagy főtt füstölt tarjával töltjük a lángosokat. 

Káposztás lángos. 
Zsiradékban káposztát pirítunk, akár a káposztás kockához, törött borssal erősen ízesítjük, és ezzel töltjük a lángosokat. 

 Töltelék terén csak a fantáziánk szabhat határt!
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra