Lecsó tartósítása a lehető legegyszerűbben

Először nézzük át a zöldségeket! 
Ne legyen benne se hibás paprika - pici hiba se - se nyomott, lágyult, foltos paradicsom. 
Ha ez rendben van, akkor már majdnem nyert ügyünk van. 
Tartósításnál az egyik legfontosabb teendőnk a paradicsom, és a paprika tisztítása. 
Először átmossuk a zöldségeket, aztán kiszedjük a csutkákat. 
Ha szükséges, utána is átmossuk. 
 Egy liter lecsó készítéséhez 1,2 kg paprika, és harmadannyi paradicsom kell. 
 Persze készíthetjük más arányban is, van, aki inkább a paradicsomot szereti benne. 
 De a normál lecsóban a paprika dominált. Legegyszerűbb módja a lecsó konzerválásának, amikor a zöldpaprikát szeleteljük, a paradicsomot is, és egyből üvegbe rakjuk. 
Egy réteg paprika, egy réteg paradicsom. Az üveg patyolat tiszta és száraz legyen. 
Majdnem tele rakjuk, majd folpackkal, és csavaros tetővel lezárjuk. Utána pedig kidunsztoljuk. 
Nagy edényben vizet melegítünk, ebben állnak az üvegek. A tetejét konyharuhával szokták letakarni, így kicsit gyorsabb lesz a folyamat. A dunsztolás addig tart, amíg az üvegben lévő nedvesség már gyöngyözik. 
Ekkor várjunk legalább 10 percet,majd zárjuk el. 
Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a még forrón kivett lecsó konzervet picit letörölgetjük, és egy kosárba, ágyneműtartóba, ládába paplan, dunyha, vagy bármi meleget tartó anyag közé rakjuk.
 Letakarjuk, és másnapig érintetlenül hagyjuk. Utána már mehet a polcokra. 
 Ez a fajta lecsó friss ízű lesz. 
 Ha minden anyagunk tiszta, akkor semmiféle tartósítószert nem igényel.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...