Linzertészta mandulásan, vagy a nélkül - Nagyi kockás füzetéből



Linzert is sokféle módon lehet készíteni. Kicsit változhatnak az arányok, néhol felbukkan egy-egy érdekes összetevő, de a végeredmény mindig ugyanaz, egy sokáig eltartható, és mindig csak puhuló finomság...
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
12 dkg vaj,
12 dkg cukor,
1 egész tojás,
fél citrom leve és reszelt héja,
gyümölcslekvár, a legjobb a sárgabarack,
porcukor.
Ha szeretjük, akkor mandula vágva, de használhatunk diót is helyette

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot és a tojást, citromlevet, a reszelt citromhéjat. Jól összedolgozzuk, de gyorsan gyúrjuk, mert ennek a tésztának nem tesz jót a meleg - majd kis ideig pihentetjük. Ha sokat pihen a hűtőben abból sem lesz baj, sőt még jót is tesz neki. 
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, karikákat, vagy más formákat szúrunk ki belőle,ha mandulásan készítjük, akkor tojás fehérjével megkenjük, majd  megszórjuk durvára vágott mandulával a fele mennyiséget - majd éppen hogy lisztezett sütőlemezen megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. De a legjobb, ha sülés után beleforgatjuk a porcukorba, még melegen - szebb lesz. 2-2 darabot pedig összeragasztunk lekvárral. Ha egy napig állni hagyjuk, akkor még jobb lesz.  
loading...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle