Málnazselé, ribizlizselé tortákra, habokba, krémekbe

Se tartósítószer, se zselésítő anyag nem kell bele. 
A gyümölcsöt megtisztítjuk, átnézzük hogy csak egészséges kerüljön bele, ha rajta van a szára, akkor lecsumázzuk, a ribizlit leszemezzük (legegyszerűbb a villás technika), majd egy befőzésre használt lábasban felrakjuk párolni, csak annyira hogy összeessen.
Ezután áttörjük, akár lazán passzírozhatjuk is. Ezután a kiengedett levet felrakjuk főni legalább negyedórára, majd hozzáadunk 

minden liter lére 
nagyjából 70 deka cukrot. Lehet kicsivel többet, kicsivel kevesebbet is. De csak minimális eltéréssel.

Innentől kezdve annyi ideig főzzük, míg a kivett próba egy tányéron bebőrösödik, kocsonyásodik. 
Nem kell nagy üvegekbe rakni, elvileg díszítésre használjuk, de persze van aki nyalánkságként eszi. 
Aznap még nem szabad lezárni az üvegeket, várunk másik napig, amíg a teteje már bőrödzeni kezd.
Ha fel akarjuk használni, akkor felolvasztjuk, és úgy rakjuk a süteményre, de így felolvasztva krémek, és habok ízesítésére is kiváló, tartósítószermentes, és zselatin mentes, üde, finom ízű. Fotó: Pixabay

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Sóska télire - tartósítószer mentesen