Se tartósítószer, se zselésítő anyag nem kell bele.
A gyümölcsöt megtisztítjuk, átnézzük hogy csak egészséges kerüljön bele, ha rajta van a szára, akkor lecsumázzuk, a ribizlit leszemezzük (legegyszerűbb a villás technika), majd egy befőzésre használt lábasban felrakjuk párolni, csak annyira hogy összeessen.
Ezután áttörjük, akár lazán passzírozhatjuk is. Ezután a kiengedett levet felrakjuk főni legalább negyedórára, majd hozzáadunk
minden liter lére
nagyjából 70 deka cukrot. Lehet kicsivel többet, kicsivel kevesebbet is. De csak minimális eltéréssel.
Innentől kezdve annyi ideig főzzük, míg a kivett próba egy tányéron bebőrösödik, kocsonyásodik.
Nem kell nagy üvegekbe rakni, elvileg díszítésre használjuk, de persze van aki nyalánkságként eszi.
Aznap még nem szabad lezárni az üvegeket, várunk másik napig, amíg a teteje már bőrödzeni kezd.
Ha fel akarjuk használni, akkor felolvasztjuk, és úgy rakjuk a süteményre, de így felolvasztva krémek, és habok ízesítésére is kiváló, tartósítószermentes, és zselatin mentes, üde, finom ízű. Fotó: Pixabay
Megjegyzések
Megjegyzés küldése