Marhahúsleves recept - Horváth Ilona 1958-as Háztartási tanácsadójából


A marhahús nem olcsó mulatság, viszont leveshúst tűrhető áron is meg lehet venni. Ám az tagadhatatlan, hogy az egyik legjobb leves a marhából készült.
Tudom, nem igazán egészséges - legalábbis ezt mondják - de nagy ritkán talán megengedheti magának az ember...


Hozzávalók: 
 1 kg marha leveshús, 
 30 dkg ritka csont, 
 50 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, hagyma, egy cikkely kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, egy egész hámozott burgonya, 
 só, ízlés szerint, de egy csapott evőkanálnyi biztos kell, 
 pár szem bors, 
 mokkakanálnyi köménymag, 
 körömnyi babérlevél. 

 A jól megmosott húst és csontot  2 liter hideg vízben a fűszerekkel együtt főni tesszük. A marhahúsnak 2 órai főzés kell, kuktában 1 óra. 
De az igazi, ha lassan tötyögve főzzük, akár több órán keresztül.
Amikor félig megfőtt, adjuk hozzá a tisztított zöldségeket, a gyökereket hosszában hasítva, a hagymát egészben. 
Ezekkel együtt még nagyon lassú forrással főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. 
Húzzuk le a tűzhelyről, 5 percig hagyjuk állni, hogy zavarossága letisztuljon. 
Negyed részét leszűrjük és abba belefőzzük a levesbe való tésztát. 
Levesestálba öntjük és a többi levest rászűrjük. 
A húslevesből a húst kiszedjük, szeletekre vágjuk, forró tálra helyezzük a zöldséggel körülrakva, és kevés forró levessel meglocsoljuk, hogy ne száradjon. 
Burgonyakörettel tálaljuk, és tetszés szerinti mártást adunk melléje. ízletes húslevest készíthetünk zsírjától megtisztított s előzőleg leforrázott birkahúsból is.
Az eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvében jelent meg.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra