![]() |
Mézes krémes, mézes zserbó, grízes mézes |
A hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt retró süteménye volt a mézes krémes, mézes zserbó, más néven grízes mézes.
Finom is, és hatalmas előnye, hogy sokáig puha marad. Már, ha addigra nem kapkodják szét...
20 dkg méz,
10 dkg zsír,
20 dkg porcukor,
20 dkg porcukor,
1 evőkanál fahéj,
2 tojás,
50 dkg liszt,
3 gramm szódabikarbóna,
vagy sütőpor,
krémhez:
3 dl tej,
3 evőkanál búzadara,
20 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
és baracklekvár /de eperlekvárral is nagyon finom/
Tetejére: 1 db tortabevonó csoki,
2-3 evőkanál étolaj - de készíthetjük csokimázzal is /zserbónál!/
20 dkg mézet kimérünk, hozzáadunk 10 dkg zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverünk benne 20 dkg porcukrot. Adunk hozzá 1 evőkanál fahéjat.
Beleütünk 2 egész tojást, és jól összekeverjük. Hozzáöntünk 50 dkg lisztet, amelyben elkevertünk 3 gramm szódabikarbónát. A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is kidolgozzuk, majd négy kis cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihűljön. Ekkor 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük.
Közben elkészítjük a krémet. 3 dl tejben elkeverünk 3 evőkanál búzadarát, felfőzzük, és kihűtjük. 20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal habosra keverünk és a kihűlt krémhez hozzáadjuk.
Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket.
Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral megkenjük, és befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap.
A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez 1 tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk.
A mézes krémest egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól átgyengül, és könnyen szeletelhető. Fotó: Femcafé
Megjegyzések
Megjegyzés küldése