Mézes krémes recept, mézes zserbó

Mézes krémes, mézes zserbó, grízes mézes
A hetvenes-nyolcvanas évek kedvelt retró süteménye volt a mézes krémes, mézes zserbó, más néven grízes mézes. 
Finom is, és hatalmas előnye, hogy sokáig puha marad. Már, ha addigra nem kapkodják szét...

Mézes krémes, mézes zserbó hozzávalók: 
 20 dkg méz, 
 10 dkg zsír, 
 20 dkg porcukor, 
1 evőkanál fahéj,  
2 tojás, 
50 dkg liszt, 
3 gramm szódabikarbóna, 
vagy sütőpor,

 krémhez: 
3 dl tej, 
3 evőkanál búzadara, 
20 dkg porcukor, 
20 dkg vaj, 

 és baracklekvár /de eperlekvárral is nagyon finom/ 

 Tetejére: 1 db tortabevonó csoki,
 2-3 evőkanál étolaj - de készíthetjük csokimázzal is /zserbónál!/


 20 dkg mézet kimérünk, hozzáadunk 10 dkg zsírt, és az egészet összeolvasztjuk. A tűzről levéve elkeverünk benne 20 dkg porcukrot. Adunk hozzá 1 evőkanál fahéjat.
Beleütünk 2 egész tojást, és jól összekeverjük. Hozzáöntünk 50 dkg lisztet, amelyben elkevertünk 3 gramm szódabikarbónát. A masszát összegyúrjuk, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, itt is kidolgozzuk, majd négy kis cipót formázunk belőle. Hagyjuk kicsit pihenni, hogy a tészta teljesen kihűljön. Ekkor 4 téglalapot sodrunk belőlük. Lisztezett tepsi hátoldalán egyenként kisütjük. 
 Közben elkészítjük a krémet. 3 dl tejben elkeverünk 3 evőkanál búzadarát, felfőzzük, és kihűtjük. 20 dkg porcukrot 20 dkg vajjal habosra keverünk és a kihűlt krémhez hozzáadjuk. 
 Amikor a lapok kihűltek, megtöltjük őket. 
Az alsó lapot megkenjük a búzadarás krém felével, ráhelyezzük a második lapot. Ezt baracklekvárral megkenjük, és befedjük a következő lappal. Erre kerül a krém másik fele, végül az utolsó lap. 
A sütemény tetejét csokoládémázzal leöntjük. Ehhez 1 tortabevonó csokoládét 2-3 evőkanál étolajban felolvasztunk. 
 A mézes krémest egy éjszakán át pihentetjük, addigra jól átgyengül, és könnyen szeletelhető. Fotó: Femcafé

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra