Mézes puszedli - puha, és puha is marad



A mézes hozzátartozik a karácsonyhoz. Persze máskor is süthető, hisz sokáig eláll, és bár azok közé a sütemények közé tartozik, amiről általában nem ábrándozunk, de mikor ott van az ember előtt, akkor rádöbbenünk, hogy milyen finom...
Millió recept van belőle. Lap is, pogácsa is, ki-ki mit szeret.
Ez egy puszedli recept - az a fajta, ami rendkívül sokáig megtartja minőségét.


Hozzávalók: 
 70 dkg liszt 
20 dkg grízes liszt 
1 evőkanálnyi - kicsit púpos - szódabikarbóna 
2 tojásnak a sárgája 
2 egész tojás 
1/2 citrom leve 
15 dkg vaj, vagy zsír 
20 dkg porcukor 
1 evőkanálnyi fahéj, 
 1 kávéskanál szegfűszeg őrölve, 
 mehet bele egy kis gyömbér is, 
2 jó evőkanálnyi tejföl. 
A forgatáshoz pedig 
1/4 kg porcukor
a 2 tojásnak a fehérjéje 
és fél citromnak a leve. 

A vajat és a mézet felolvasztjuk egy edényben, aztán lehúzzuk a tűzről, és belerakjuk a laza porcukrot és az összes fűszert. 
Ha kedvünk van hozzá, és nem bízunk magunkban, akkor rakhatunk bele mézes fűszerkeveréket. 
A lisztet leszitáljuk, hozzáadjuk a grízes lisztet is, beleszórjuk a szódabikarbónát, mélyedést vájunk a közepébe, aztán mehet bele a tejföl, a tojás, a citromlé. Majd beleöntjük a mézzel kikevert fűszereket, szépen összekeverjük, kidolgozzuk. 
Kétféle módon csinálhatjuk a puszedliket. 
 Vagy kisujjnyi vastagra nyújtjuk lisztezett deszkán az egészet, aztán közepes pogácsa szaggatóval, amit lisztezünk kiszaggatjuk. 
 A kimaradt anyagot összegyúrjuk, újra nyújtjuk, újra szaggatjuk. 
A másik módszer, hogy kis golyókat formálunk belőle, majd lelapítjuk. Így rakjuk szépen, sorba tepsibe, vagy sütőpapírral béleltbe. 
Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon, és maximum 20 perc alatt el is készül. 
Míg sülöget megcsinálhatjuk a habot, vagy nevezhetjük máznak is.
 Habverővel a fehérjét jó alaposan széttörjük, hogy már ne álljon egybe. Hozzáadjuk a porcukrot, ezzel is verjük egy cseppet, de nem kell klasszikus tojáshabnak lennie. Ezzel az anyagba forgatjuk át a puszedliket úgy, mint régen. 
Vagyis egy tálba rakunk a masszából, ebbe beledobunk egy adag mézest, és rázogatva beleforgatjuk őket. Ezután papírra szedjük, és megszárítjuk a felületüket. 
Rendkívül tartós, sokáig eláll - ha csak lehet, akkor dobozban tároljuk, védve.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra