Valamikor régen nagy divatja volt, ez az a savanykás káposzta, ami kapros is, sós is, nyáron nagyon jól jön. Lehet készíteni belőle aprót, és töltéshez valót is.
Kell hozzá káposzta, kapor, kenyér, só és víz. És néhány nap, hogy megsavanyodjék.
Hozzávalók:
1 db 5 literes üveg
2-2,5 kg káposzta
1 szelet száraz kenyér
2,5 liter víz
literenként 2 dkg só
egy csomónyi kapor - szép termetes
A káposztát kitorzsázzuk, külső leveleit leszedjük, kidobjuk - vagy ha van, állatnak adjuk.
Ha akarunk tölteni káposztát, vizet forralunk (ez a víz nem a receptben szereplő), ha felforrt, akkor belerakjuk a káposztafejet, benne hagyjuk pár percet, aztán megfordítjuk, hogy a másik oldalán is érje a meleg víz - majd leszedünk róla annyi levelet, ahány tölteléket készítenénk.
A többi káposztát pedig legyaluljuk, vagy ha nincs gyalu, akkor vékonyan felszeleteljük.
Egy tálba rakjuk az egészet, majd felforraljuk a vizet a sóval, és ha már forr, akkor leforrázzuk vele a káposztát.
Kihűlni hagyjuk, utána pedig az üvegbe rakjuk. Nem kell megvárni, míg jéghideg, kéz melegen már csinálhatjuk.
Az üveg aljába fél szelet kenyér kerül, egy kis kapor - majd rá a káposzta, levével együtt, tetejére ismét kenyér, meg kapor.
Melegre, napra - de nem tűző - tesszük. Nem fedjük le, csak egy tányérral.
Néhány nap alatt elkészül. Látszani fog, mert színe megváltozik, illata pedig kovászos lesz.
Ugyanúgy használjuk, mint a télit, de ennek a kaportól nagyon kellemes "nyári íze lesz. A sóval ne takarékoskodjunk, mert fontos bele! Fotó
Megjegyzések
Megjegyzés küldése