Parasztkrémes - házi krémes


Hogy miért parasztkrémes? - Mert házi. Nem olyan, mint amit a cukrászdában veszel, hanem az a fajta, amilyet még a nagyi, vagy a nagyi édesanyja a dédi készített. Főzött krémmel, van aki habosan, van, aki csak simán a krémmel tölti. Kevesebb cukorral a tetején nagyon-nagyon finom - én, személy szerint főleg a készítés utáni napon szeretem, amikorra már összeértek az ízek. 

Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt, 
15 dkg margarin, vagy zsír 
1 tojás sárgája, 
4 teáskanál cukor, 
csipetnyi só, 
1 dl tejföl,
 ha szükséges, kevés tej. 

A krémhez: 
4 tojás sárgája, 
5 tojás fehérje, 
25 dkg kristálycukor, 
1 liter tej, 
15 dkg liszt, 
2 csomag vaníliás cukor, 
10 dkg vaj (margarin). 
A tetejére porcukor. 

A tésztához valókat összedolgozzuk. Lisztezett gyúródeszkán kétfelé választjuk, és két egyforma lapot sodrunk belőle. Tepsi aljában egyenként 10 perc alatt kisütjük. A tepsit nem kell kizsírozni, de sütés előtt a tésztát villával átszurkáljuk. Amikor az első lap kisült, azonnal krémesnyi kockákra vágjuk, mert később már könnyen törik. A második lapot kicsit erősebben megsütjük, ez lesz a sütemény alja. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat lábosban cukorral, és tejjel kikeverjük. Apránként hozzáadagoljuk a lisztet, és ízesítjük vaníliás cukorral. Gázlapon főzzük, kevergetjük, nehogy lesüljön az alja. Közben a tojásfehérjéket keményre felverjük. Amikor a krém már jó sűrű lett, lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a habot. Az egészet tálba öntjük, és a vajat addig kevergetjük benne, amíg teljesen elolvad. Kicsit hűlni hagyjuk, és csak utána halmozzuk az alsó lapra. A tetejét befedjük a feldarabolt tésztával, hűtőben egy éjszakán át pihentetjük, másnap szeleteljük.
Femina.hu fotó
loading...

Megjegyzések