Pörköltkészítés cigányosan

Tudni kell, hogy a cigányság nagyon jól ízesítve készíti ételeit, bátrabban használja a fűszereket - főleg mennyiségi alapon - mint a magyarság. 
Mivel itt élnek - magyar ételeket főznek nagyrészt, viszont saját szájuk íze szerint ízesítve. 
A pörköltkészítésnél különbség még, hogy kevés vízzel főzik az ételt, csak annyit raknak rá pótlásként, amennyire feltétlenül szükség van. 
 Hagymából is sokat használnak, így az étel jó szaftos, markáns ízű. 
Szeretik a csípős ízeket, szinte semmiből nem maradhat el a csípőspaprika, pörköltnél a köret főleg a nokedli, ami sokszor kevesebb tojással készül, mint a magyaroknál, és pörköltköretnél rendkívül népszerű még a tarhonya. 
A másik különbség még a mennyiség. 
A cigányság egéradagokhoz nem kezd hozzá. Nagyok a családok, az étvágy meg jó, főleg a húsos ételhez - mint, szinte mindenkinek. Imádják a lecsót, a lecsós ízeket szinte minden pörköltben, tehát ez elengedhetetlen alkotórésze télen-nyáron ennek az ételfélének.
Nem kell problémázni, hogy de hát "én is így csinálom, akkor meg nem lehet cigányos a pörkölt" - ezek szerint jó ízesen főz. Ennyi.

Hozzávalók:
 2 kg sertéshús, vagy bármilyen hús, 
vagy 3 kg baromfi 
 5-6  fej szép vöröshagyma, 
 15 dkg zsír 
 4-5 evőkanál fűszerpaprika, 
1-2 evőkanál csípős paprika, 
 1-2 kávéskanálnyi őrölt bors 
 2-3 db zöldpaprika 
 2-3 db paradicsom 
 1 csípős paprika 

 A húst szépen felkockázzuk, a zsírt egy nagy edényben felmelegítjük, a vöröshagymát felaprózzuk, rádobjuk a zsírra megpirítjuk üvegesre, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük - akár lezúzva is, majd a húst is.
 Ekkor megsózzuk belerakjuk az erős paprikát,a és fedő alatt takarékon főzzük puhára.
Mindig csak annyi vizet pótolva, amennyi nagyon fontos. 
Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát-paradicsomot, borsozzuk, ha szükség van rá sózzuk is. 
 Galuskával készítjük, ami kevesebb tojással készül, mint a magyar otthonokban.

 1 kg liszt 
 2-3 tojás 
 4-5 dl víz 
 kávéskanálnyi só 

 A sózott lisztet összekeverjük a tojással, vízzel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk, ha már jó, akkor forró, sózott vízbe szaggatjuk, hagyományosan deszkáról, de galuska lesz belőle akkor is, ha netán nokedli szaggatóval dolgozunk.
loading...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra