Tudni kell, hogy a cigányság nagyon jól ízesítve készíti ételeit, bátrabban használja a fűszereket - főleg mennyiségi alapon - mint a magyarság.
Mivel itt élnek - magyar ételeket főznek nagyrészt, viszont saját szájuk íze szerint ízesítve.
A pörköltkészítésnél különbség még, hogy kevés vízzel főzik az ételt, csak annyit raknak rá pótlásként, amennyire feltétlenül szükség van.
Hagymából is sokat használnak, így az étel jó szaftos, markáns ízű.
Szeretik a csípős ízeket, szinte semmiből nem maradhat el a csípőspaprika, pörköltnél a köret főleg a nokedli, ami sokszor kevesebb tojással készül, mint a magyaroknál, és pörköltköretnél rendkívül népszerű még a tarhonya.
A másik különbség még a mennyiség.
A cigányság egéradagokhoz nem kezd hozzá. Nagyok a családok, az étvágy meg jó, főleg a húsos ételhez - mint, szinte mindenkinek. Imádják a lecsót, a lecsós ízeket szinte minden pörköltben, tehát ez elengedhetetlen alkotórésze télen-nyáron ennek az ételfélének.
Nem kell problémázni, hogy de hát "én is így csinálom, akkor meg nem lehet cigányos a pörkölt" - ezek szerint jó ízesen főz. Ennyi.
Hozzávalók:
2 kg sertéshús, vagy bármilyen hús,
vagy 3 kg baromfi
5-6 fej szép vöröshagyma,
15 dkg zsír
4-5 evőkanál fűszerpaprika,
1-2 evőkanál csípős paprika,
1-2 kávéskanálnyi őrölt bors
2-3 db zöldpaprika
2-3 db paradicsom
1 csípős paprika
A húst szépen felkockázzuk, a zsírt egy nagy edényben felmelegítjük, a vöröshagymát felaprózzuk, rádobjuk a zsírra megpirítjuk üvegesre, rátesszük a fűszerpaprikát, összekeverjük - akár lezúzva is, majd a húst is.
Ekkor megsózzuk belerakjuk az erős paprikát,a és fedő alatt takarékon főzzük puhára.
Mindig csak annyi vizet pótolva, amennyi nagyon fontos.
Mikor már majdnem kész, akkor hozzáadjuk a paprikát-paradicsomot, borsozzuk, ha szükség van rá sózzuk is.
Galuskával készítjük, ami kevesebb tojással készül, mint a magyar otthonokban.
1 kg liszt
2-3 tojás
4-5 dl víz
kávéskanálnyi só
A sózott lisztet összekeverjük a tojással, vízzel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk, ha már jó, akkor forró, sózott vízbe szaggatjuk, hagyományosan deszkáról, de galuska lesz belőle akkor is, ha netán nokedli szaggatóval dolgozunk.
loading...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése