Pünkösdi galuska

Édes pünkösdi tésztaféle, csak akkor  főzték mifelénk.
Eredetileg ez a galuska tört mandulával készül, ehhez kevesen jutnak hozzá, nem is mindenki szereti. Nagyi ezért túrót tett bele cukorral édesítve, tojással összekeverve. De olyan is volt, hogy túró helyett cukros diót használt.

Hozzávalók: 
10 tojás
10 kanál cukor
15 kanál liszt
pici só
2 liter tej
vanília
túró 1/2 kg 
2-3 kanál tejföl
1 tojás
2-3 kanál cukor, hogy nekünk édes legyen
mazsola 10 dkg
10 dkg vaj, vagy margarin

A tojásokat  a cukorral nagyon alaposan kikeverjük, aztán belekeverjük a lisztet, a pici sót, szép sima tésztát kavarunk.
Felrakjuk főni a tejet, aztán egy galuskaszaggatón keresztül lazább nokedli tésztát főzünk belőle. 
Mikor megfőtt, akkor leszűrjük a tejtől, a tejet persze nem dobjuk ki, hanem a vaníliával meg pár kanál cukorral felforraljuk, aztán meg hagyjuk hűlni.
Egy tepsit, vagy egy jénait kikenünk zsiradékkal, rárakunk egy réteg  tésztát, arra a túró arányos részét tejföllel, tojással, cukorral, mazsolával kikeverve, erre megy a tészta megint, kicsit meglocsoljuk olvasztott vajjal, mehet rá a túró, majd a tészta. 
A tetejét olvasztott vajjal meglocsoljuk, majd sütőben pirosra sütjük.  Lekvárral fogyasztjuk.
A félrerakott  vaníliás tejet hozzá ittuk, ha valakinek úgy nem jó, rakhat hozzá cukrot. De édeskés így is, hisz benne főtt ki az édes galuska.
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra