Réteges töpörtyűs pogácsa - sodorva


Nagymamám még 90 évesen is sütötte..A töpörtyűs pogácsa is az a fajta étel, amit minden vidéken másképp készítenek...
Egy viszont biztos - Szilveszter környékén jóval gyakrabban készítjük - kiváló borkorcsolya...

Ebben az az érdekes, hogy a tésztába még egy kicsi bort is tesznek. Hogy valójában miért, nem tudom - mindenesetre a borban lévő alkohol minimálisan ellensúlyozni próbálja a pogácsa zsírosságát. 

Azt tudtad amúgy, hogy pogácsához hasonló süteményt sok helyütt készítenek a világon, ilyen-olyan módszerekkel lazítják, de hogy élesztővel készítsék: ez egyedül magyar specialitás...

Hozzávalók: 
1 kg liszt
6 dkg élesztő
2 dl tejföl
4-6 evőkanál fehérbor
70 dkg darált tepertő
30 dkg vaj, vagy margarin
langyos tej
bors

Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, a vajjal, és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy rétestésztát kapjunk.
 Szépen kidolgozzuk, és jó vékonyra kinyújtjuk. 
Erre a vékony tésztára kenjük rá a darált tepertőt megborsozzuk picit, de csak picit, aztán szépen feltekerjük, sodorjuk, mint a beiglit. 
A tetejét kicsit ellapítjuk, aztán félbehajtjuk, majd pihentetjük hűvös helyen, de nem fontos hűtő. 
Aztán megint kinyújtjuk, és összehajtjuk. 
Ekkor már tepertő nélkül. Ismét feltekerjük, és ezen kívül még egyszer. A tészta pihenése között mást csinálhatunk. 
Az utolsó pihenő után kinyújtjuk, hogy a tészta magassága 2 centi legyen, lekenjük felvert tojással, pár perc után rácsosan bevágjuk, majd közepes szaggatóval pogácsákat szúrunk, tepsibe rakjuk, majd forró sütőben negyedóra-húsz perc alatt készre sütjük. 
loading...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Tyúkhúsleves - ahogy még a régiek főzték

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Te is tejfölösen készíted a zöldborsó főzeléket? - Ezután így csináld!

Pörköltkészítés cigányosan

Kapros dübbencs receptje - egy igazi, magyar tésztaféle

Uborka saláta - ahogy a nagykönyvben meg van írva