Réteges töpörtyűs pogácsa - sodorva


Nagymamám még 90 évesen is sütötte..A töpörtyűs pogácsa is az a fajta étel, amit minden vidéken másképp készítenek...
Egy viszont biztos - Szilveszter környékén jóval gyakrabban készítjük - kiváló borkorcsolya...

Ebben az az érdekes, hogy a tésztába még egy kicsi bort is tesznek. Hogy valójában miért, nem tudom - mindenesetre a borban lévő alkohol minimálisan ellensúlyozni próbálja a pogácsa zsírosságát. 

Azt tudtad amúgy, hogy pogácsához hasonló süteményt sok helyütt készítenek a világon, ilyen-olyan módszerekkel lazítják, de hogy élesztővel készítsék: ez egyedül magyar specialitás...

Hozzávalók: 
1 kg liszt
6 dkg élesztő
2 dl tejföl
4-6 evőkanál fehérbor
70 dkg darált tepertő
30 dkg vaj, vagy margarin
langyos tej
bors

Az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval, a vajjal, és annyi tejjel állítjuk össze a tésztát, hogy rétestésztát kapjunk.
 Szépen kidolgozzuk, és jó vékonyra kinyújtjuk. 
Erre a vékony tésztára kenjük rá a darált tepertőt megborsozzuk picit, de csak picit, aztán szépen feltekerjük, sodorjuk, mint a beiglit. 
A tetejét kicsit ellapítjuk, aztán félbehajtjuk, majd pihentetjük hűvös helyen, de nem fontos hűtő. 
Aztán megint kinyújtjuk, és összehajtjuk. 
Ekkor már tepertő nélkül. Ismét feltekerjük, és ezen kívül még egyszer. A tészta pihenése között mást csinálhatunk. 
Az utolsó pihenő után kinyújtjuk, hogy a tészta magassága 2 centi legyen, lekenjük felvert tojással, pár perc után rácsosan bevágjuk, majd közepes szaggatóval pogácsákat szúrunk, tepsibe rakjuk, majd forró sütőben negyedóra-húsz perc alatt készre sütjük. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra