Sajtos pogácsa hajtogatva


Hozzávalók: 
1 tojás a tésztába
2 dkg élesztő elmorzsolva
15 dkg zsír, vagy 15 dkg margarin
1 pohár tejföl
30 dkg sajt - Trappista sajt
liszt - amennyit felvesz (Nagyjából 50-60 dkg)
plusz egy tojás a kenésre


Fél kilónyi lisztet belerakunk egy tálba, elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkavarjuk vele, belerakjuk a zsiradékot, azt egyenletesen eloszlatjuk - liszttel a kezünkben szétdörzsöljük.  Közepén csinálunk egy kis mélyedést, belerakjuk a tejfölt, és tojást, fele sajtot, és összegyúrjuk a masszát. Nem ragacsos, és könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Ha még ragad a kezünkhöz, akkor tegyünk hozzá egy kis lisztet, és gyúrjuk össze vele. 
Berakjuk a hűtőbe, hűlni. Egy-két óra várakozás után kivesszük, és elnyújtjuk kb egy centis vastagságúra, megszórjuk a maradék sajt felével, majd összehajtjuk akkorára, mint előtte volt, és berakjuk megint  a hűtőbe. Kivesszük, kinyújtjuk, majd megismételjük a műveletet kétszer, de már nem szórunk a tésztára sajtot, csak nyújtás után összehajtjuk, majd pihentetjük a hűtőben. 
Utolsó akciónk után,  kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, egy mákszemnyi tojással megkenjük, megszórjuk sajttal, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szélén kezdjük a szaggatást, és a kinyúló részeket mindig a szaggató belsejébe igazítjuk óvatosan, így nincs hulló tésztánk, hisz ezt problémásabb lenne újra összegyúrni, kiszaggatni. 
Előmelegített, 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Nem kell magasra nyújtani, csak ujjnyira, úgy nem csúszik el sütés közben a tészta. 
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra