Sóska télire - tartósítószer mentesen

A sóska elrakása rendkívül egyszerű, nem kell hozzá semmi más, csak maga a sóska. 
 Ha pedig abszolút be akarjuk biztosítani magunkat konzervként elrakásakor a tetejére rakhatunk egy kanálnyi zsírt minden üveg pépre, majd zárjuk az üveget, és egy napra dunsztba tesszük. 
 Nem érdemes elaprózni a dolgokat, ha már csinálunk mártásnak, levesnek valót, ekkor legalább 4-5 kilóval dolgozzunk. 
 Tisztítsuk meg a sóskát erős száraitól, aztán alaposan mossuk meg. 
 Van, aki felvágja apróbb darabokra, mindenki úgy készíti, ahogy neki szimpatikus. 
 Ha egészben hagyjuk a leveleket, készítéskor akkor is apróbb darabokra válik. 
 Előveszünk egy jókora fazekat, és a megtisztított sóskát belerakjuk. 
 Nem baj, ha nem megy bele egyszerre, pár perc alatt összeesik. 
Két lehetőségünk van. 
 Vagy kivesszük a már félig elkészült összeesett sóskát, és újabb adagot rakunk fel, vagy egyszerűen a már összeesetthez tesszük bele a még nyerset. 
 Kavargatva ezt is megfonnyasztjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a nyers sóska el nem fogy. 
 Ha az egész összeesett, forraljuk még maximum 5 percet, de tényleg ne többet. 
 Nem szabad lefőzni a levét, ez is megy bele az üvegbe. 
 Ekkor alaposan kimosott, kiöblített, és száraz - ne törölgessük, hanem szárítsuk. 
 Ha az öblítő víz meleg, akkor gyorsan fog száradni - üvegekbe rakjuk, ha zsírral leszigetelve akarjuk elrakni, akkor most teszünk a tetejére egy jó kanálnyit, ha nem, az esetben meg simán lezárjuk a tetővel. 
Mindenesetre azt tudni kell, hogy a zsír légmentesen szigeteli. Olvadtan rárakjuk, utána a sóskából se ki, se be felhasználásig.
 Még forrón dunsztba rakjuk, és nyugodtan ott is hagyhatjuk 1-2 napig.  Ha zsír van rajta, akkor vigyázzunk rá, hogy ne dőljenek az üvegek.
 Ha kihűlt rakhatjuk a kamra polcára, ha télen nem fogyna el, akár évekig eláll. 
De el fog menni... :) Elkészítési módja pedig ugyanaz mint a frissé. Fagyaszthatjuk is - de ekkor lehűtve - kiporciózva dobozokba, de akár zacskóba is, a zacskót meg vákuumozóval légtelenítve. 
Persze erre is vannak egyszerű, házi eljárások.

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús