A sóska elrakása rendkívül egyszerű, nem kell hozzá semmi más, csak maga a sóska.
Ha pedig abszolút be akarjuk biztosítani magunkat konzervként elrakásakor a tetejére rakhatunk egy kanálnyi zsírt minden üveg pépre, majd zárjuk az üveget, és egy napra dunsztba tesszük.
Nem érdemes elaprózni a dolgokat, ha már csinálunk mártásnak, levesnek valót, ekkor legalább 4-5 kilóval dolgozzunk.
Tisztítsuk meg a sóskát erős száraitól, aztán alaposan mossuk meg.
Van, aki felvágja apróbb darabokra, mindenki úgy készíti, ahogy neki szimpatikus.
Ha egészben hagyjuk a leveleket, készítéskor akkor is apróbb darabokra válik.
Előveszünk egy jókora fazekat, és a megtisztított sóskát belerakjuk.
Nem baj, ha nem megy bele egyszerre, pár perc alatt összeesik.
Két lehetőségünk van.
Vagy kivesszük a már félig elkészült összeesett sóskát, és újabb adagot rakunk fel, vagy egyszerűen a már összeesetthez tesszük bele a még nyerset.
Kavargatva ezt is megfonnyasztjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a nyers sóska el nem fogy.
Ha az egész összeesett, forraljuk még maximum 5 percet, de tényleg ne többet.
Nem szabad lefőzni a levét, ez is megy bele az üvegbe.
Ekkor alaposan kimosott, kiöblített, és száraz - ne törölgessük, hanem szárítsuk.
Ha az öblítő víz meleg, akkor gyorsan fog száradni - üvegekbe rakjuk, ha zsírral leszigetelve akarjuk elrakni, akkor most teszünk a tetejére egy jó kanálnyit, ha nem, az esetben meg simán lezárjuk a tetővel.
Mindenesetre azt tudni kell, hogy a zsír légmentesen szigeteli. Olvadtan rárakjuk, utána a sóskából se ki, se be felhasználásig.
Még forrón dunsztba rakjuk, és nyugodtan ott is hagyhatjuk 1-2 napig. Ha zsír van rajta, akkor vigyázzunk rá, hogy ne dőljenek az üvegek.
Ha kihűlt rakhatjuk a kamra polcára, ha télen nem fogyna el, akár évekig eláll.
De el fog menni... :) Elkészítési módja pedig ugyanaz mint a frissé. Fagyaszthatjuk is - de ekkor lehűtve - kiporciózva dobozokba, de akár zacskóba is, a zacskót meg vákuumozóval légtelenítve.
Persze erre is vannak egyszerű, házi eljárások.
Ha pedig abszolút be akarjuk biztosítani magunkat konzervként elrakásakor a tetejére rakhatunk egy kanálnyi zsírt minden üveg pépre, majd zárjuk az üveget, és egy napra dunsztba tesszük.
Nem érdemes elaprózni a dolgokat, ha már csinálunk mártásnak, levesnek valót, ekkor legalább 4-5 kilóval dolgozzunk.
Tisztítsuk meg a sóskát erős száraitól, aztán alaposan mossuk meg.
Van, aki felvágja apróbb darabokra, mindenki úgy készíti, ahogy neki szimpatikus.
Ha egészben hagyjuk a leveleket, készítéskor akkor is apróbb darabokra válik.
Előveszünk egy jókora fazekat, és a megtisztított sóskát belerakjuk.
Nem baj, ha nem megy bele egyszerre, pár perc alatt összeesik.
Két lehetőségünk van.
Vagy kivesszük a már félig elkészült összeesett sóskát, és újabb adagot rakunk fel, vagy egyszerűen a már összeesetthez tesszük bele a még nyerset.
Kavargatva ezt is megfonnyasztjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, amíg a nyers sóska el nem fogy.
Ha az egész összeesett, forraljuk még maximum 5 percet, de tényleg ne többet.
Nem szabad lefőzni a levét, ez is megy bele az üvegbe.
Ekkor alaposan kimosott, kiöblített, és száraz - ne törölgessük, hanem szárítsuk.
Ha az öblítő víz meleg, akkor gyorsan fog száradni - üvegekbe rakjuk, ha zsírral leszigetelve akarjuk elrakni, akkor most teszünk a tetejére egy jó kanálnyit, ha nem, az esetben meg simán lezárjuk a tetővel.
Mindenesetre azt tudni kell, hogy a zsír légmentesen szigeteli. Olvadtan rárakjuk, utána a sóskából se ki, se be felhasználásig.
Még forrón dunsztba rakjuk, és nyugodtan ott is hagyhatjuk 1-2 napig. Ha zsír van rajta, akkor vigyázzunk rá, hogy ne dőljenek az üvegek.
Ha kihűlt rakhatjuk a kamra polcára, ha télen nem fogyna el, akár évekig eláll.
De el fog menni... :) Elkészítési módja pedig ugyanaz mint a frissé. Fagyaszthatjuk is - de ekkor lehűtve - kiporciózva dobozokba, de akár zacskóba is, a zacskót meg vákuumozóval légtelenítve.
Persze erre is vannak egyszerű, házi eljárások.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése