Sütés után azonnal pihe-puha mézes



A mézes alapvetően hozzátartozik a karácsonyi ételkavalkádhoz

Közelít a Karácsony, és bizony ehhez az ünnephez hozzátartozik a mézes is. 
 Ennek hagyományai vannak, régen 24-én böjtöltek, de az ünnepi asztalként édességként ott volt a méz is, ezt sokszor ostyával fogyasztották.
 Később pedig a karácsonyi sütemények alapanyagává, vagy kiegészítőjévé vált.

Elég fontos, hogy egy mézes puha legyen, gyerekkoromban kifejezetten nem szerettem, mert akárhová vendégségbe mentünk, mindenütt kőkemény volt, harapni nem lehetett.
Ezek persze idővel megpuhulnak, na de azért az sem árt, ha nem kell várni rá heteket, hogy ehetővé legyen...

 Hozzávalók: 
 100 dkg liszt 
 30 dkg méz 
 30 dkg cukor 
 20 dkg vaj 
 2 teáskanál sütőpor 
 2 mokkáskanál szódabikarbóna 
 2 mokkáskanál fahéj 
 2 mokkáskanál szegfűszeg 
 2 késhegynyi gyömbér 
 6 db tojás 
 2 evőkanál tejföl 

 A mázhoz 
 50 dkg porcukor 
 6 db tojásfehérje 

 A mézet felolvasztjuk, és a cukorral, a tojásokkal, a vajjal és a tejföllel habosra keverjük. 
A sütőport belekeverjük a lisztbe, a szódabikarbónával is összekeverjük, belerakjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, és összekavarjuk az egészet, hozzáadjuk a mézes-cukros keverékhez. 
Ezt aztán jó alaposan összegyúrjuk, majd amikor szép sima lesz, akkor letakarjuk. 
Pihentetni kell, lehetőleg legalább egy teljes éjszakán át. 
Másnap még egyszer átgyúrjuk, és lisztes kézzel nagyjából diónyi méretű golyókat formázunk belőle, ezeket pedig belerakjuk a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Nem szorosan egymás mellett, mert nőni fognak. 
Előmelegített sütőben 170 fokon sütjük. 
Gyorsan megsül, nem szabad túlsütni, mert akkor kikeményedik. 
Ahogy a széle picit barnul, már jó is. Nagyjából ez 8-10 perc, de mivel minden sütő más, figyelni kell. 
 A mázhoz a tojásfehérjét felverjük a porcukorral, és amikor még forrók a sütemények beleforgatjuk a habba őket. 
Nem kézzel, hanem a legjobb egy nagyobb edénybe tenni a kisült süteményeket, a tetejére pedig rákanalazni a habot, és óvatosan felrázni őket mindaddig, amíg a sütemények minden oldalára jut a habból. Régen így készítették.
Lerakjuk őket míg meghűlnek szikkadni, majd zárható dobozban tároljuk.
Fotó: Femina.hu
loading...

Megjegyzések

Amennyiben kérdésed, kérésed van írj nekünk a
magyarretrokukta@freemail.hu-ra