Élesztő pástétom - szegény időkben sokan készítették

Szegény időkben készítették, mert szinte csak fűszerek, fűszernövények kellenek hozzá, az íze meg a velő pástétomra hajaz,hihetetlen amíg nem kóstoltad - finom, ízletes. 
 Nem is gondolná az ember, hogy pár deka élesztőből, hagymából, fokhagymából mit lehet kihozni. 
 Érdemes megpróbálkozni vele, hisz ráadásul ilyen-olyan B-vitamin tömkelege van benne.
 Akinek pedig a gyermekkorát idézi - mert régen sokan ismerték - annak kellemes emlékezést! 

 Hozzávalók: 
 1-2 evőkanál olaj 
 2-3 evőkanál őrölt paprika - édes 
 1 szép fej vöröshagyma 
 1 gerezd vöröshagyma 
 1 csapott evőkanál kurkuma - kisebb fajta - de ha nincs ételízesítő is megteszi 
 só 
 őrölt bors 
 bazsalikom 
 1 teáskanálnyi majoránna 1 teáskanálnyi 
 5 dkg normál élesztő 
 5-6 evőkanálnyi zsemlemorzsa 
 3 szép tojás 
 5-6 dl tej 

 Megtisztítjuk a vöröshagymát, apróra kockázzuk, és üvegesre pirítjuk, majd a gázról lehúzva paprikázzuk. 
 Egy tálba belerakjuk az élesztőt, szétmorzsoljuk, összekeverjük 3 egész tojással, majd a zsemlemorzsát, fele tejet is hozzáadjuk, közben habverővel keverjük.
 Mikor ez megvan, az egészet ráöntjük a hagymás olajra, és elkezdjük főzni, de csak takarékon, szép lassan. 
 Közben hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a kurkuma, vagy ételízesítő, a majoránna, bazsalikom, és még a maradék tej is. Közben azért kavargatjuk. 
Egy idő után olyan lesz, mint a láva, "pukkadozni" fog, eregeti kifele a gőzt, ekkor már szép sűrű az egész. 
 A legjobb jénai tálba tenni, és ha lehűlt valamennyire be kell rakni a hűtőbe. 
 A hagyományos zöldségek, mint paradicsom, paprika, hagyma kifejezetten illik hozzá, no és az uborka, ha ecetes még jobb!
loading...

Megjegyzések

https://www.retrográd.hu

Ha szereted a retrót, ha érdekel a múlt - nézz szét Retrográd oldalunkon is!

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Legjobb receptek

Krumplis pogácsa, még ahogy a Nagyi készítette

A kalács tészta készítésének tízparancsolata

Hány deka egy kanál só, vagy liszt...? Egyszerűen - mérleg nélkül

Karácsonyi diós-mákos kalács Nagyi-módra

A tökéletes házi tepertő titka - tepertőt a sütőből

Nagyanyáink titka - porhanyós lesütött hús

Tökéletes körömpörkölt - ahogy kell, ragacsosan...