Szegény időkben készítették, mert szinte csak fűszerek, fűszernövények kellenek hozzá, az íze meg a velő pástétomra hajaz,hihetetlen amíg nem kóstoltad - finom, ízletes.
Nem is gondolná az ember, hogy pár deka élesztőből, hagymából, fokhagymából mit lehet kihozni.
Érdemes megpróbálkozni vele, hisz ráadásul ilyen-olyan B-vitamin tömkelege van benne.
Akinek pedig a gyermekkorát idézi - mert régen sokan ismerték - annak kellemes emlékezést!
Hozzávalók:
1-2 evőkanál olaj
2-3 evőkanál őrölt paprika - édes
1 szép fej vöröshagyma
1 gerezd vöröshagyma
1 csapott evőkanál kurkuma - kisebb fajta - de ha nincs ételízesítő is megteszi
só
őrölt bors
bazsalikom
1 teáskanálnyi
majoránna 1 teáskanálnyi
5 dkg normál élesztő
5-6 evőkanálnyi zsemlemorzsa
3 szép tojás
5-6 dl tej
Megtisztítjuk a vöröshagymát, apróra kockázzuk, és üvegesre pirítjuk, majd a gázról lehúzva paprikázzuk.
Egy tálba belerakjuk az élesztőt, szétmorzsoljuk, összekeverjük 3 egész tojással, majd a zsemlemorzsát, fele tejet is hozzáadjuk, közben habverővel keverjük.
Mikor ez megvan, az egészet ráöntjük a hagymás olajra, és elkezdjük főzni, de csak takarékon, szép lassan.
Közben hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, borsozzuk, mehet bele a kurkuma, vagy ételízesítő, a majoránna, bazsalikom, és még a maradék tej is.
Közben azért kavargatjuk.
Egy idő után olyan lesz, mint a láva, "pukkadozni" fog, eregeti kifele a gőzt, ekkor már szép sűrű az egész.
A legjobb jénai tálba tenni, és ha lehűlt valamennyire be kell rakni a hűtőbe.
A hagyományos zöldségek, mint paradicsom, paprika, hagyma kifejezetten illik hozzá, no és az uborka, ha ecetes még jobb!
loading...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése